REKLAMI GEÇ

“Smear testini ihmal etmeyin”

“Smear testini ihmal etmeyin”

Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zerrin Çelik, rahim ağzı kanserinden korunmak için kadınların her yıl düzenli olarak kanser tanı merkezlerinde smear testi yaptırmaları gerektiğini, bu test sayesinde hastalığın erken teşhis edildiğinde tedavi şansının çok yüksek olduğunu belirtti.

/ DENİZLİHABER / 20 Aralık 2008 Cumartesi, 01:00

Özel BSK Denizli Cerrahi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zerrin Çelik, her yıl dünyada 270 bin kadının rahim ağzı kanserinden öldüğünü belirterek, bu hastalıktan korunmak için kadınların her yıl düzenli olarak smear testi yaptırmaları gerektiğini, bu test sayesinde, hastalığın erken teşhis edilmesi nedeniyle tedavi şansının yüksek olduğunu söyledi.

Rahim ağzı kanseri 2. sırada

Rahim ağzı kanseri hakkında bilgi veren Çelik, “Rahim ağzı kanseri; rahim ağzındaki hücrelerin farklılaşması sonucu oluşan rahim ağzının habis tümörüdür. Rahim ağzı kanseri sıklık bakımından meme kanserinden sonra ikinci sıradadır. Rahim ağzı kanserinin, anormal kanamalar (cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanama, menapoz sonrası kanama), artmış kokulu akıntı, cinsel ilişkide ağrı ve kasık ağrısı gibi belirtileri vardır” dedi.

‘Çok eşlilik etken’

Çok eşlilik, cinsel temasa erken yaşta başlanması, çok sayıda doğum yapmak, sigara içmek, sosyo-ekonomik düzey düşüklüğü ve HPV virüsü ile enfekte olunmasının rahim ağzı kanserinin oluşmasında etkili olduğunu belirten Çelik, “Bunlardan en önemlisi HPV virüsüdür. HPV virüsü, cinsel yolla bulaşan bir virüsdür ve rahim ağzı kanseri olgularının yüzde 99’u da bu virüs izole edilmiştir. Onun için bu kanserden korunmada çok eşlilik, yani kadınla erkeğin birden fazla cinsel partnerinin olması kanser oluşmasını olumsuz yönde etkilemektedir” diye konuştu.

‘Erken teşhis tedavide çok önemli’

Rahim ağzı kanserinde, asıl önemli olanın erken teşhis olduğunu ifade eden Çelik, “Cinsel ilişki sonrası kanama, adet dışı kanamalar, kokulu akıntı gibi rahim ağzı kanseri belirtileri ancak hastalığın son dönemlerinde ortaya çıkmaktadır ve bu dönemden sonra tedavi şansı çok sınırlıdır. Rahim ağzı kanserinin erken teşhisi için dünyada yaklaşık 40 yıldır uygulanan pap-smear programları vardır. Ülkemizde de erken tanı merkezleri pap-smear taramaları yapmaktadır. Cinsel aktif her kadının yılda bir kez smear yaptırmasını öneriyoruz. Düzenli olarak her yıl smear yaptıran kadınlarda rahim ağzı kanserini erken teşhis etmek yüzde 100 mümkündür. Rahim ağzı kanseri erken teşhis edildiğinde tedavi şansı çok yüksektir” dedi.

‘Aşılar etkili’

Çelik, son yıllarda geliştirilen aşıların da rahim ağzı kanserinin oluşmasını önlemekte çok etkili olduğunu belirterek, “Aşılar 9-26 yaş arasında kız çocuklarına uygulanmakta ve yüksek oranda başarı sağlanmaktadır. Sonuç olarak rahim ağzı kanserlerinde; pap-smear taramasının her yıl yapılması, aşılama (9-26 yaş) yapılması ve çok eşlilikten kaçınılması önemlidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı