REKLAMI GEÇ

Sonbaharda da alerjiye dikkat

Sonbaharda da alerjiye dikkat

Sanılanın aksine alerjik rahatsızlıkları olanlar ilkbahar kadar sonbaharda da önemli sıkıntılar yaşar. Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, sonbaharda meydana gelen alerjik rahatsızlıkları anlattı, teşhis ve tedavisine ilişkin bilgiler verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Eylül 2016 Çarşamba, 11:23

Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Pınar Tunç Oken, sonbahar ile birlikte artan alerji şikayetlerini değerlendirdi, yapılması gerekenleri anlattı.

Alerji ile sürekli ilkbaharın ilişkilendirildiğini, ancak sonbaharın da polen alerjisi olan kişilerin hayatını kabusa çevirdiğini belirten Dr. Oken, “Sanılanın aksine, polen adı verilen bitki tohumları, bitkinin tipine göre değişmek üzere yalnızca ilkbaharda değil, neredeyse tüm yıl boyunca havaya salınırlar. Ağaç polenleri daha çok şubat-mayıs, ot polenleri mayıs-haziran aylarında, yabani ot polenleri ise yaz ortasından sonbahara dek yayılır” dedi.

BAHAR NEZLESİ NASIL ANLAŞILIR?
Özellikle histamin salgılanması ile birlikte alerjik rinit belirtilerinin başladığını belirten Dr. Pınar Tunç Oken, hapşırma nöbetleri, burun tıkanıklığı, burunda sürekli akıntı, gözlerde kaşıntı, sulanma (konjonktivit),burunda, dudakta, damakta ve boğazda kaşıntı, öksürük, baş ağrısı ve göz altlarında morluk gibi belirtilerin bahar nezlesine işaret ettiğini söyledi.

ALERJİ Mİ, SOĞUK ALGINLIĞI MI?
Burun akıntısı, hapşırma ve öksürük gibi bulgularla seyreden soğuk algınlığı ve alerjinin karıştırıldığını ifade eden Dr. Oken, “Bu iki hastalığı ayırt etmenin tek yolu bekleyip görmektir. Soğuk algınlığı genellikle kısa sürede geçer, alerjik bulgular ise aylarca devam eder” diye konuştu.

tekden-alerji-1

ALERJİK RİNİTİN TANI VE TEDAVİSİ
Alerji düşünülen durumlarda klinik bulguların yanında tanıyı kesinleştirmek için bazı testlerin yapılması gerektiğini vurgulayan Dr. Pınar Tunç Oken, bu testlerin 4 gruba ayrıldığını anlattı.

Dr. Oken, “Serolojik(kan) tetkik, deri testleri, burun sekresyonunun kimyasal analizi ve burun içine allerjen maddelerle yapılan uyarı testi, tanı için uygulanan testlerdir. Alerjik rinit tedavisinde temel yöntem; tüm alerjik hastalıklarda olduğu gibi alerjenden korunmaktır. Alerji tanısı doğrulandıktan sonra uygun tedavi başlatılmalıdır. Tedavi için alerjen uyaranlarla temasın kesilmesi, ilaç tedavisi ve Hiposensibilizasyon (aşı tedavisi) uygulanır” dedi.

ALERJİK RİNİT TEDAVİSİ VE KORUNMA İÇİN NELER YAPMALIYIZ?
Alerjik rinitten korunmanın yollarını da aktaran Dr. Pınar Tunç Oken, “Alerjik belirtilerin kontrolü birden fazla tedavi yönteminin birlikte uygulanmasıyla sağlanıyor. Alerjenle karşılaşmanın önlenmesi, ilaç tedavisi ve aşı tedavisi, bu yöntemler arasında sayılabilir. Öncelikle yapılması gereken; alerjik yakınmalara neden olan alerjenden uzaklaşmaktır. Çevrenizdeki alerjenleri uzaklaştırmak için yapılması gerekenler klimalardaki filtrelerin her ay değiştirilmesi, polen mevsiminde pencere ve kapıları kapalı tutulması, evinizin içindeki bitkilerin uzaklaştırılması, evde tüylü hayvan beslenmemesi, kuş tüyü yastık, yün yastık, yorgan ve yatak yerine sentetik olanların tercih edilmesi, sigara
içilmemesidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı