REKLAMI GEÇ

“BAĞIMLI OLMA SAĞLIKLI OL”

“BAĞIMLI OLMA SAĞLIKLI OL”

Mart ayının ilk haftasında çeşitli etkinliklerle kutlanan Yeşilay Haftası’na ilişkin Tekden Hastanesi Başhekimi Uz. Dr. Yusuf Polat açıklamalarda bulundu. Polat, açıklamasında “Bağımlı olma sağlıklı ol” mesajı verdi.

/ DENİZLİHABER / 3 Mart 2014 Pazartesi, 16:04

Yeşilay haftası dolayısıyla yazılı açıklama yapan Tekden Hastanesi Başhekimi Uz.Dr. Yusuf Polat, “Bağımlılık zarar verici sonuçlar doğurmasına karşın, zorlantılı bir şekilde madde arama ve kullanma ile karakterize, süreğen ve tekrarlayıcı bir beyin hastalığıdır. Bu hastalığa zarar verici davranışlar da eşlik etmektedir. Bağımlılık, hem beyni hem de davranışları etkileyen bir hastalıktır. Ancak bu hastalığın tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu unutmamak gerekir. Bu hastalığın gelişmesi ve ilerlemesinde birçok biyolojik ve çevresel etmenler rol oynamaktadır” dedi.

Çocuk ve gençlerde bu belirtilere dikkat !

Günümüzde madde bağımlılığının ne yazık ki her geçen gün arttığını belirten Uz. Dr. Yusuf Polat, ailelere çocuklarının aile, okul ve sosyal çevreleri konusunda çok hassas ve dikkatli olmaları konusunda uyardı. Uz. Dr. Polat sözlerine şöyle devam etti: “Aileler çocukları üzerinde fiziksel bazı değişiklikler olup olmadığına dikkat etmelidirler. Bu değişikliklerden bazıları, bitkinlik, dalgınlık, uyuklama, uyku bozukluğu, konuşma güçlüğü, solunum güçlüğü-ağrılar, yürüme bozukluğu gibi kendini gösterebilir.

Çocuk ve gençlerde bağımlılık göstergesi olan fiziksel belirtilerin yanı sıra okul hayatında ve ruhsal durumunda da görülebilecek değişiklikleri şöyle belirtti: “Derslerdeki başarı oranı tamamen ve her derste birden düşmesi, kendi geleceği için hiçbir yol görmeme, sık sık arkadaş değiştirme, çevreyle ilişkilerden kaçınma, tamamen içine kapanma, hiçbir şeye ilgi duymama ve her şeyden uzak kalma, kendi bakım ve temizliğine dikkat etmez hale gelme, fazla para harcama gibi belirtiler de yine bağımlılık olabileceği düşüncesini aklımıza getirmektedir.

Anne babalar çok dikkatli davranmalı

Son olarak Uz. Dr. Yusuf Polat, çocuğunun bağımlılık yapıcı madde kullandığını anlayan anne babalara önemli tavsiyelerde bulundu: “Paniğe kapılarak öfke ile hareket etmemek ve çocuğunuzu iyi gözlemleyerek sorunun kaynağını belirlemeniz gerekiyor. Burada anne babaların kendi özeleştirilerini de yapması oldukça önemli. Böyle bir durumda çocuğa sevgi ve şefkatle yaklaşarak sorunu birlikte çözme yoluna gidilmeli ve aile bağları güçlendirilmeye çalışılmalıdır. Aileler bir uzmandan mutlaka yardım almalıdırlar.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı