REKLAMI GEÇ

Tekden Uzmanı Op. Dr. Akın Avcı’dan böbrek sağlığı uyarıları

Tekden Uzmanı Op. Dr. Akın Avcı’dan böbrek sağlığı uyarıları

Özel Denizli Tekden Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akın Avcı ile böbrek sağlığı, böbrek taşları ve tedavileri üzerine konuştuk. Dr. Avcı, “Flexible üreteroskop” ile böbrek taşından ağrısız bir şekilde kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Eylül 2016 Çarşamba, 08:30

Özel Denizli Tekden Hastanesi’nde şifa dağıtan Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akın Avcı ile böbrek taşında yeni bir teknoloji olan “flexible üreteroskop”u konuştuk. Hastaların ses dalgalarıyla taş kırmaya (ESWL) uygun olmayan tüm taşlar için de çaresiz olmadıklarını belirten Dr. Avcı, “Endoskopik yöntemle idrar kanalından girip idrar kanalı ve böbrekteki taşlar lazer ile kırılıp yok ediliyor.

tekden-doktor-tanitimi-3

Her yıl milyonlarca insan taş hastalığı nedeniyle üroloji uzmanı veya acil servis hekimlerine başvuruyor. Böbrek taşları ve idrar yolları, ürolojik hastalıklar içinde yüzyıllardır en ağrılı hastalıktır. Çoğu böbrek taşları az veya çok ağrılı bir şekilde tedavisiz olarak düşürülebilir. Bununla birlikte genel olarak taşın büyüklüğüne, şekline ve kişinin kanal yapısına bağlı olarak taş düşmeyebilir. 5 mm çapındaki bir taşın düşme şansı %50 dir. Taş boyutu arttıkça düşme olasılığı azalır. Flexible üreterorenoskopi ile ESWL için uygun olmayan tüm taşlar için endoskopik yöntemle idrar kanalından girip idrar kanalı ve böbrekteki taşların lazer ile kırılıp yok edilebilmesi mümkündür” dedi.

FLEXIBLE ÜRETEROSKOP İLE OPERASYON
Operasyon sürecine ilişkin bilgiler veren Dr. Avcı, “Gelişen teknolojilerin yardımı ile gövdesi kıvrılıp, bükülebilen, ucu yönlendirilebilen çok ince, flexıble üreteroskop adı verilen cihazlarla, idrar yolundan böbreklere girilerek böbrek içindeki taşların holmium lazer ile parçalanması ve taşların çok küçük parçalara ayrılarak, taşların temizlenmesi işlemidir. Bu işlem flexıble üreteroskopik olarak taşların kırılması, retraograd intrarenal cerrahi (RIRc) veya Flexurs olarak adlandırılmaktadır. Flexible üreteroskopik taş kırılmasında litotriptör olarak holmium lazerin kullanılması en büyük gelişme olmuştur, çünkü holmium lazer ile tüm taşlar kırılır. Hastaya bir kesi yapılmadan, üretra adını verdiğimiz idrar kanalından girilir. İnce bir kılavuz tel üzerinden access sheet adını verdiğimiz bir kılıf üretere yerleştirilir ve içinden flexible üreteroskop böbreğe ilerletilir. Taş kamerada görülür, ardından 270 mikron kalınlığında lazer teli flexible üreteroskopun içinden ilerletilerek taşa direk teması sağlanarak taş kırılır. Kırılan parçalar kum tanesi haline gelene kadar taş kırılır. İdrar yollarından olan kanamaların araştırılmasında, pozitif üst üriner sistem patolojisi (üreter veya böbrekte tümör şüphesinde) olan hastalarda tanı koyma amacıyla kullanılabilir. Ama günümüzde en yaygın ve başarılı kullanım alanı böbrek taşlarıdır” dedi.

tekden-doktor-tanitimi-1

FLEXIBLE ÜRETEROSKOPİK TEKNOLOJİSİ SES DALGASINDAN DAHA ÜSTÜN
ESWL’nin (Ses dalgalarıyla taş kırma) vücut dışında oluşturulan ses dalgaları yardımıyla idrar yolundaki taşın kırılması işlemi olduğunu belirten Dr. Akın Avcı, “ESWL uzun yıllardır böbrek taşlarının tedavisinde başarı ile uygulanan bir yöntemdir. Bununla birlikte taş tedavi seanslarının uzun sürmesi (1-4 seans), özellikle belirli bölgedeki taşlarda (böbrek alt kaliks taşlarında başarısı %40-60) başarısız olması ve ESWL sonrası geride taş parçacıklarının kalması gibi istenmeyen yan etkilerinden dolayı, Flexible üreteroskopi daha etkili bir çözümdür. Günümüzde ESWL ile kırılamayan taşlarda birinci seçenek Flexible üreteroskopidir. Ayrıca 1.5 cm altındaki alt pol taşlarında, ESWL’nin başarısızlığı nedeniyle ilk seçenektir” dedi.

tekden-doktor-tanitimi-2

FLEXIBLE ÜRETEROSKOPİK TAŞ TEDAVİSİNİN AVANTAJLARI
Bu yöntemle tedavinin en büyük avantajının yüksek başarısı (90–96) olduğunu anlatan Dr. Avcı, “Böbreğe doğal yoldan girildiği için, perkütan ve açık cerrahi gibi yöntemlerden farklı olarak vücutta kesi izi olmamaktadır. Yapılan çalışmalarda böbrekte doku kaybı ve fonksiyon kaybına yol açmadığı saptanmıştır. Kanamaya yol açmamaktadır. Bu nedenle kanama eğilimi olanlarda ve antikoagülan kullananlarda uygulanabilmesi flexible üreteroskopiye büyük avantaj sağlamaktadır Hastalar aynı gün veya ertesi gün taburcu olabilirler ve geride taş oluşumuna zemin hazırlayacak küçük parçacıklar kalmaz. Pelvik ve at nalı böbrek gibi, doğuştan böbrek anomalisi olan hastalarda uygulanabilir. Bu hasta grubunda en etkili ve en kolay yöntemlerden biridir.
En büyük avantajlarından biri de hem üreter hem de böbrek taşına aynı anda müdahale edilebilmesidir. Üreter taşının üreteroskopi ile tedavisi sırasında aynı tarafta, tedavi gerektiren böbrek taşı olabilir. Böyle bir durumda üreterdeki taş alındıktan sonra, aynı taraf böbrekteki taşta alınabilir ve böylelikle hasta tamamen taşsız hale getirilebilir. Benzer şekilde her iki böbreğinde de tedavi gerektiren taşları olan hastalarda aynı seansta her iki böbrekteki taşlar flexible üreteroskopi ile temizlenebilir. Çok şişman hastalarda ESWL uygulanamamakta ve PCNL’nin yapılması zor ve oluşabilecek yan etkileri fazladır. Bu nedenle bu hastalarda Flexible üreteroskopi ile taş tedavisinin ilk seçenek olduğu düşünülmektedir” dedi.

OP. DR. AKIN AVCI KİMDİR?
1978 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Üroloji Uzmanı Op. Dr. Akın Avcı, ilk, orta ve lise öğrenimini bu ilde tamamladı. 2002 yılında 19 Mayıs-Erciyes Üniversitesi Tıp Fakülkesi eğitimini tamamlayan Op. Dr. akın Avcı, 2007-2013 yılları arasında Erciyes üniversitesi’nde üroloji ihtisasını yaptı.

2013-2014 yıllarında Aksaray Devlet Hastanesi’nde mecburi hizmetini tamamlayan Op. Dr. Akın Avcı, 2002-2007 yılları arasında devlet ve özel hastanelerde pratisyen hekim olarak çalıştı. Op. Dr. Akın Avcı, ileri derecede İngilizce biliyor.

İLETİŞİM İÇİN
444 555 6
Adres : Murat Dede Mahallesi Karcı Yolu Caddesi 29 Ekim Bulvarı No: 57 / DENİZLİ
Telefon :0258 241 33 30
www.tekdenhastaneleri.com
facebook.com/TekdenDenizliHastanesi
twitter.com/tekdendenizlih
instagram.com/tekdendenizlih/

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı