REKLAMI GEÇ

Tekden uzmanından çölyak uyarısı

Tekden uzmanından çölyak uyarısı

Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, çölyak hastalığı hakkında uyarılarda bulundu, erken teşhisin önemine dikkat çekti. Kul, “Zamanda teşhis edilemeyen çölyak hastalığı ince bağırsak kanserine neden olabilir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Ağustos 2016 Çarşamba, 13:09

Özel Denizli Tekden Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal Kul, çölyak hastalığı, etkileri ve tedavi yöntemine ilişkin açıklamalar yaptı. Çölyak’ın farklı yaşlarda ortaya çıkabildiğini belirten Dr. Kul, çocukluk yaşlarında görülebileceği gibi ilerleyen dönemlerde de kendini gösterebileceğini ifade etti.

Dr. Kul, “Hastalığın çok hafif ilerlemesi ve belirtilerin farklı rahatsızlıklarla karıştırılması teşhisin ileri yaşlarda konulmasına neden oluyor. Çocukluk döneminde en bilinen belirtisi büyüme geriliği olan çölyak hastalığı, karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı ve kansızlık, gaz şikayetleri ve dışkıda anormallik, kusma, halsizlik ve iştahsızlık, ağız içinde oluşan aftlar, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı ve döküntüler gibi belirtilerle kendisini göstermektedir” dedi.

Çölyak hastalığının belirtilerinin farklı hastalıkları da akla getirebileceğin belirten Dr. Kul, “Doğru tanının konulabilmesi için bazı özel kan testleri, endoskopi ve alınan doku örneklerinin patoloji tarafından incelenmesi gerekmektedir” diye konuştu.

“ETİKETLERİ İYİ OKUYUN VE BU GIDALARI TERCİH EDİN”
Çölyak hastalarının tükettikleri her gıdayı sorgulamak zorunda kaldığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Kemal KUL, çölyak hastalarına beslenme alışkanlıkları ile ilgili önemli tüyolar verdi.

Dr. Kul, ”Glütensiz ama sağlıklı beslenme alışkanlığı yaşam şekli haline getirilmelidir. Mısır, pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, soya, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastaları tercih etmek gerekmektedir. Ceviz, fındık gibi kuruyemişler ile incir ve kuru üzümü beslenme zincirinden eksik etmemek önemlidir. Bunların yanı sıra kümes hayvanları ve kırmızı et, tüm sebze ve meyveler, bakliyatların tüm çeşitleri, yumurta, bal gibi gıdalar rahatlıkla tüketilebilmektedir. Buğday ekmeği yerine mısır ekmeği yenilebilir. Hazır alınan mısır ekmeklerinin içine farklı unların karışabileceği ihtimaline karşı mısır ekmeğini evde yapmak daha sağlıklıdır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı