REKLAMI GEÇ

Tekden uzmanından klima uyarısı

Tekden uzmanından klima uyarısı

Bilinçsiz kullanılan klima beraberinde ciddi sağlık sorunlarını da getiriyor. Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, klimaların kontrolsüz kullanımı nedeniyle ortaya çıkan tehlikeler konusunda ciddi uyarılarda bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Ağustos 2016 Salı, 11:51

Kavurucu yaz sıcaklarında kurtarıcı olarak klimalara sarılıyor, evde, işyerinde, otomobilde ve hatta uçakta klima olmadan yolculuk yapmıyoruz. Dışarıda 40 derecenin üzerinde sıcaklık varken iç mekanın ciddi oranda düşürülmesi, hem o ortamda, hem de dışarı çıktıktan sonra ciddi sağlık sorunları yaratıyor.

denizli-tekden-klima-uyarisi-1KLİMA DOĞRUDAN SİZE GELİYORSA…
Özel Denizli Tekden Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Erhan Özfidan, araçlarda bilinçsizce kullanılan klimalar sonrası üst solunum yolu enfeksiyonları başta olmak üzere, yüz felci ve kas spazmı gibi bir çok vaka ile karşılaştıklarını ifade etti.

Dr. Özfidan, “Klimadan çıkan soğuk havanın direkt kaslara gelmesi boyun, bel, sırt, kol ve bacaklarda kas kasılmalarına ve ağrıya yol açıyor. Kasların esnekliği azaldığı için de spazm sorunu ortaya çıkıyor. Eğer bu spazma bir boyun fıtığı, kas romatizması, kireçlenme, omurga eğriliği eşlik ediyorsa ağrıya ilaveten uyuşma, karıncalanma, hareket kısıtlılığı gibi şikâyetlerin ortaya çıkması kaçınılmaz oluyor” dedi.

18 DERECEDE YÜZ FELCİ RİSKİ BAŞLIYOR
Baş ve boyun bölgesinin klimaya maruz kalmasıyla kaslardaki ani kasılmaların, gerilim tipi baş ağrısına ve migren atağına da neden olduğunu anlatan Dr. Özfidan, “Klima doğru kullanılmadığında sinirler üzerinde de önemli fonksiyon bozukluğuna sebep olabilir. Klimalara direkt maruz kalmak, özellikle 18 derece ve altında yüz felci riskini ortaya çıkarabilir” diye konuştu.

OTOBÜSTEKİ KLİMADAN NASIL KORUNACAĞIZ?
Otobüslerde koltuk üzerinde bulunan ve ayarlanabilir konumda olan klimalar için bazı önerilerde bulunan Dr. Özfidan, bunların dışında cam kenarlarından otomatik olarak soğuk hava veren klimalar için sık sık görevliyi uyarmak gerekeceğinin de unutulmamasını istedi.

Dr. Özfidan, “Otobüste eğer klima kullanmak zorundaysanız, öncelikle hava akımının direkt üzerinize gelmesini engelleyin. Klimanın hava akımını koltuğa değil, camlara yönlendirerek, kaslarınızı koruyarak serinlemeyi tercih edin.
Isıyı 23 derecenin altına düşürmeyin. Isıyı azaltmak isterseniz de kademeli olarak düşürmeyi tercih edin. Çantanıza mutlaka boyun ve omuz bölgenizi kapatarak hava akımından koruyacak sizi terletmeyecek hafif bir hırka veya şal almayı unutmayın. Mecbur kalmadıkça sizi direk hava akımına maruz bırakacak tavandan üfleme yapan klimaları açmamaya özen gösterin” dedi.

Klimanın neden olduğu ağrıların tedavisi hakkında da bilgi veren Uzman Dr. Erhan Özfidan, “Klimaların neden olduğu kas spazmının derecesine göre ilaç tedavisi, masaj, lazer ve diğer fizik tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Kasılmanın bir an önce çözülmesi için ılık duş ve bölgesel kompresler yapılabilir. Klimaya maruz kalıp boyun ve sırt ağrısı ile başvuranlara, gerçek neden araştırıldıktan sonra, kas kasılmalarına zemin hazırlayan başka bir sebep varsa ciddiyet derecesine göre; ilaç tedavisi, biorezonans ve/veya ozon-oksijen tedavisi uygulanıyor. Zaman zaman hastanın fizik tedavi programı alması da gerekebiliyor. Tedavi sonunda kasların direnci artıyor, esneklik kazanıyor ve klimalı ortamlardan etkilenmesi azalıyor” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı