REKLAMI GEÇ

Tekden uzmanından verem uyarısı

Tekden uzmanından verem uyarısı

En önemli sağlık sorunlarından biri olarak kabul edilen veremin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirten Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Doktoru Pınar Tunç Oken, önlemleri anlattı, tedavi yöntemine ilişkin bilgi verdi. Veremin hava ile bulaştığını hatırlatan Oken, tedavi edilmezse bir hastanın yılda 15 kişiyi enfekte edebildiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 23 Mart 2016 Çarşamba, 09:21

Özel Denizli Tekden Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzman Doktoru Pınar Tunç Oken, “24 Mart Dünya Tüberküloz (Verem) Günü” sebebiyle önemli açıklamalar yaptı.

Verem hastalığının solunum yoluyla bulaştığını belirten Uz. Dr. Pınar Tunç Oken, “Tüberküloz hastalığı dünya genelinde önemli bir sağlık problemi olarak karşımıza çıkıyor. Verem, tedavi görmemiş veya düzenli tedavi görmeyen hastaların aksırma, öksürme ve konuşmaları sırasında havaya yayılan mikropların solunum yoluyla alınması ile bulaşır” dedi.

“EN YAYGIN BULAŞMA YÖNTEMİ HAVA YOLU”
Verem hastalığının en yaygın olarak hava yolu ile bulaştığını vurgulayan Oken, “Hastalar tarafından; konuşma ile 0-210 damlacık, öksürme ile 0 – 3 bin 500 damlacık ve hapşırma ile 4 bin 500-1 milyon arası damlacık çıkarılır. Hastaların öksürme ve hapşırma sırasında ağızlarını mendille kapatmaları gerekmektedir. Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder. Tedavi olmayan dirençli bir hastada dirençli mikropları bulaştırır. Solunum yoluyla alınan verem mikrobu verem enfeksiyonuna yol açar. Bu, bir hastalık durumu değildir. Vücutta verem basilinin sessiz durduğu ve adeta hapsedildiği bir durumdur. Enfekte olan kişilerin yüzde 5’i 1 veya 2 yıl içinde aktif verem hastası olur. Ayrıca yüzde 5’inde ise verem mikrobu vücutta sessiz olarak bekler. Vücut direncinin düştüğü durumlarda, vücutta beklemekte olan verem mikrobu çoğalarak verem hastalığına yol açar” diye konuştu.

“UZUN SÜREN ÖKSÜRÜK VEREM HABERCİSİ”
Verem hastalığının belirtileri hakkında da bilgi veren Uzman Doktor Oken, “Başlıca belirtiler arasında, 2-3 haftadan uzun süren öksürük, ateş, gece terlemesi, iştahsızlık, kilo kaybı, yorgunluk, halsizlik, balgam çıkarma, kan tükürme, nefes darlığı, göğüs ve sırt ağrısıdır” dedi.

“İLAÇLARIN 1 GÜN BİLE AKSATILMAMASI GEREKİYOR”
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Pınar Tunç Oken, veremin tedavisi konusunda da değerlendirmeler yaptı. Oken, “Bugün var olan ilaçlarla verem hastalarının hemen hemen hepsi başarı ile tedavi edilebilmektedir. Dört veya beş ilaçla 6-9 ay süre ile tedavi verilmektedir. İlaçların düzenli kullanılması esastır. İlaçların bir gün bile aksatılmaması gerekiyor” diye konuştu.

VEREMDEN KORUNMAK İÇİN
Tüberküloz hastalığının solunum yoluyla bulaşan hastalık olduğunu hatırlatan Uz.Dr.Pınar Tunç OKEN, “Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir. Hastanın odasına girip çıkanlar da mutlaka maske takmalıdır. Tüberküloz hastalarının bulunduğu ortamları havalandırmak, bu ortamlara temiz hava sağlamak, havadaki bulaştırıcı partikülleri azaltarak, bulaşma olasılığını azaltır. Odanın güneş görmesi ortamdaki basilleri öldürür. Tüberküloz hastalarının kullandığı mutfak malzemeleri, nevresim, havlu gibi ev gereçleri için normal temizlik yapılması yeterlidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı