REKLAMI GEÇ

Yaz meyvelerine dikkat!

Yaz meyvelerine dikkat!

Yaz aylarının sevilerek tüketilen karpuz, şeftali, incir, kavun gibi glisemik indeksi yüksek olan meyvelerin tüketimi konusunda uyarılarda bulunan Özel Denizli Tekden Hastanesi Endokrinoloji ve Metebolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. İbrahim Özdeş, özellikle diyabet hastalarının bu meyveleri daha az tüketmeleri gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 31 Ağustos 2015 Pazartesi, 16:52

Hava sıcaklarının normalin üzerinde seyrettiği şu günlerde geç saatlere kadar yemek yenmesi ve karpuz, kavun gibi glisemik indeksi yüksek meyvelerin tüketilmesi, kan şekerinin yükselmesine neden olduğunu belirten Uz Dr. İbrahim Özdeş, şeker hastalığı olarak bilinen diyabetin, mevsim geçişlerinden etkilendiğini vurguladı.

KAVUN ve KARPUZA DİKKAT!
Karpuz, kavun, üzüm, dut, incir gibi meyvelerin glisemik indekslerinin yüksek olduğunu belirten Dr. İbrahim Özdeş, bu nedenle diyabet hastalarının bu meyveleri daha az tüketmeleri gerektiğini ifade etti. Özdeş “ Kış mevsiminde pek görmediğimiz güneş, bahar ve yaz aylarında kendini gösterir. Diyabet hastalarında kış mevsiminde kan şekerleri daha yüksek seyretmektedir. Bunun sebebi, kış aylarında yeterli spor yapmamak ve güneşle ilgili bir vitamin olan D vitamini eksikliği olabilir.Havasıcaklığının artmasıyla çay, kahve gibi kafeinli içecek tüketimi azaltılmalıdır. Yüksek miktarlarda alınan kafein, çarpıntı ve sıvı kaybına neden olarak kan şekerinin dengesini bozabilir. Kafein içeriği yüksek olan asitli içeceklerden de sakınmak gerekir” diye ekledi.

SICAK HAVALARDA SUSAMADAN DA SU İÇİN
Dr. İbrahim Özdeş, sıcak günlerde yaşanan sıvı eksikliği de diyabet hastalarının şeker dengesini bozan bir diğer etkendir” diyerek  “Bu nedenle sıvı kayıplarını yerine koymak için kış aylarına oranla daha fazla su tüketilmelidir. Susamadan su içmek alışkanlık haline getirilmelidir. Günlük 2-3 litre  yani 10-15 su bardağı su tüketilmelidir” diye konuştu

 

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı