REKLAMI GEÇ

112 Acil Servisi’ne yapılan gereksiz çağrılar, can sıkıcı boyutlarda

112 Acil Servisi’ne yapılan gereksiz çağrılar, can sıkıcı boyutlarda

İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, Acil Sağlık Hizmetleri Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Öztürk’ün verdiği bilgiler arasında 112’ye yapılan gereksiz çağrı miktarı, konu hakkındaki eğitimsizliğin korkunç boyutunu gözler önüne serdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 4 Aralık 2018 Salı, 13:04

Denizli İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, her yıl 3-7 Aralık tarihleri arasında yapılan Acil Sağlık Hizmetleri Haftası nedeniyle bir açıklama yaptı. Açıklamasında Denizli’de verilen hizmeti ve araç sayılarından bahseden Öztürk’ün, yıl içinde 112 Acil Servise gelen gereksiz ihbarlar hakkında verdiği bilgi ise konu hakkındaki hassasiyetin henüz tam olarak anlaşılamadığının somut ve korkunç bir örneğini gözler önüne serdi.

Acil Çağrı Merkezi’ne 2018 yılı içinde bugüne kadar toplamda 1 milyon 136 bin 697 çağrının yapıldığını belirten Öztürk, bu rakamın yüzde 43’ünün gereksiz çağrılardan oluştuğunun altını çizdi. Öztürk’ün verdiği yüzde oranına göre bu da, 488 bin 779 gereksiz arama anlamına geliyor. Yani sağlık ekiplerinin daha ciddi yaralanmalar ya da hastaların yayında olmaları gerektiği anlarda, başka bir yerde çok acil olmayan bir çağrıda olma ihtimalini artırıyor.

Acil vakalarda bir hastanın hayatını kurtarmada saniyelerin bile çok çok önemli olduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Öztürk, “Vatandaşlarımız acil çağrı yaparken daha dikkatli olmalı. Bunu yaptığımızda sağlık ve ambulans ekiplerinin gereksiz meşguliyetlerini önlemiş ve daha hızlı ve iyi hizmet vererek bir hayatın kurtarılmasına yardımcı olmuş olabiliriz. Ayrıca sürücüler ambulans geçiş önceliğine daha dikkatli yaklaşmaları gerekmekte” dedi.

Diğer taraftan acil sağlık ekiplerinin 24 saat aralıksız hizmet verdiğini de belirten Öztürk, 33 istasyonda 107 ambulans ve 421 sağlık çalışanıyla Acil Sağlık Hizmeti verildiğini belirterek “Bir adet kar paletli ambulans, bir adet 4 yaralı taşıma kapasitesi ambulans, bir adet yoğun bakım ve obez ambulansı, 2 adet motosikletli acil müdahale ekibi ile birlikte, gerektiğinde Hava Operasyon Merkezi ile irtibata geçilerek ülkemiz genelinde değişik noktalarda bulunan 16 ilde 17 adet Ambulans Helikopter ve 3 adet Ambulans Uçak ile hizmet vermekteyiz.112 Acil Çağrı merkezine gelen çağrılara, ekiplerimiz merkezde 4.18 dakika, kırsalda 12.22 dakika olmak üzere ortalama 7.36 dakikada vakaya ulaşmaktadır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı