REKLAMI GEÇ

16 bin öğrenciye organ bağışı anlatıldı

16 bin öğrenciye organ bağışı anlatıldı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği tarafından Denizli’de yaklaşık 120 okulda yaklaşık 16 bin 9. Sınıf öğrencisine ‘Organ Bağışı ve Önemi’ konulu eğitimler verildi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Kasım 2014 Cuma, 09:38

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar Türkiye’de tedavisi sadece organ ve doku nakliyle mümkün olan hastalıkların en önemli sağlık sorunlarının başında yer aldığını açıkladı. 

denizli-organ-bagisi-semineri-ic

Acar, “Ülkemizde her 2 saatte bir insanımız organ nakli beklerken ne yazık ki hayatını kaybediyor” dedi. Türkiye’de 60 binden fazla kişinin organ beklediğini ve bu sayıya her yıl 7 bin kişinin eklendiğini açıklayan Acar şöyle devam etti: “Ülkemizde Sağlık Bakanlığımızın yayınlamış olduğu organ ve doku bekleyen hasta listesine göre en çok böbrek, kornea, karaciğer, kalp ve pankreas nakline ihtiyaç vardır. Öldükten sonra organların bağış yoluyla alınabildiği kadavra organ katkı sayısı ne yazık ki hala çok düşüktür. Ortalama yıllık kadavra organ bağışı sayısı 350 civarındadır. Bu sayılarla maalesef ki organ bekleyenlerin ihtiyacını karşılayabilmek mümkün değildir” dedi.

03 – 09 Kasım Organ Bağışı Haftası dolayısıyla organ bağışının önemine dikkat çekmek adına Denizli Kamu Hastaneleri Birliği olarak çeşitli etkinlikler düzenlediklerini açıklayan Op. Dr. Osman Acar, “Pazartesi günü Genel Sekreterliğimize bağlı hastanelerimizde beyin ölümü gerçekleşerek organ bağışında bulunan ve 40’ın üzerinde kişinin yeniden yaşama dönmelerini sağlayan ailelerimize plaket töreni düzenledik. Delikliçınar meydanında Organ Bağışı standı açarak bu konuda hazırladığımız video ve broşürleri vatandaşlarımızla paylaşarak organ bağışı konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştık. Ve yine Milli Eğitim Müdürlüğü ile iş birliği yaparak geçtiğimiz ay içinde ilimizde bulunan yaklaşık 120 okulda 16 bin civarında 9. sınıf öğrencilerine Organ Nakli Koordinatörlerimiz tarafından eğitimler verildi. Geleceğin yetişkinleri olan öğrencilerimizde organ bağışı konusunda duyarlılığı şimdiden oluşturmak adına böyle bir eğitim faaliyetini düzenledik. Eğitimlerde organ bağışının Türkiye’de ve Dünyada durumu ile önemi gibi konular anlatıldı. Bu eğitimler sayesinde öğrencilerimizde organ bağışına yönelik farkındalık oluşacağına inanıyoruz. Hatta öğrencilerimizin bilgilenmesi ile ebeveynlerde de bu konuda duyarlılık oluşacaktır diye düşünüyoruz. Ayrıca İlimizde 8. Sınıf öğrencilerine yönelik Organ Bağışı ve Organ Naklinin Önemi konulu ödüllü resim yarışması da düzenledik. 8. Sınıf öğrencilerimiz organ bağışı hakkında ne düşünüyorlarsa hayal ederek bu konuyu resimler ile yansıttılar. Birliğimizin resim yarışmasına katılan tüm 8. Sınıf öğrencilerimize de çok teşekkür ediyorum. Ve bu imkanları bizlere sağlayan İl Milli Eğitim Müdürümüz Mahmut Oğuz’a da çok teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı