REKLAMI GEÇ

3 kişiye hayat verdi

3 kişiye hayat verdi

Geçirdiği beyin kanaması sonucu hayatını kaybeden Güley Kandemir’in (51) organları ailesi tarafından bağışlandı. Kandemir’in iki böbreği ve karaciğeri 3 kişiye hayat verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Temmuz 2014 Perşembe, 13:47

Gülay Kandemir, geçtiğimiz Pazartesi günü evde baygın bulunarak Çameli Devlet Hastanesi Acil servisine kaldırıldı. Burada yapılan kontrollerden sonra Denizli Devlet Hastanesi Acil Servisine sevk edildi. Beyin kanaması geçirdiği tespit edilen Kandemir, ilk müdahalesi yapılarak Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesi’ne kaldırıldı. Burada 2 gün yaşam mücadelesi veren Güley Kandemir’e tüm müdahaleler yapılmasına rağmen 9 Temmuz Salı günü beyin ölümü gerçekleşti. Kandemir’in ailesi yapılan görüşmeler sonucunda, organ bağışında bulunmayı kabul etti.

3 KİŞİDE HAYAT BULDU

Denizli Devlet Hastanesi Başhekim Yardımcısı ve Organ Nakli Koordinatörü Op. Dr. Sami Cebelli ve Organ Nakli Koordinatörü Hemşiresi Deniz Takas’ın Ulusal Koordinasyon Merkezi ve Bölge Koordinasyon Merkezi ile yaptığı görüşmeler sonrasında İzmir’den gelen ekipler tarafından, Güley Kandemir’in 2 böbreği ile 1 karaciğeri yapılan operasyonla alındı ve İzmir’deki çeşitli hastanelere gönderildi. Kandemir’in organları 3 kişide hayat buldu.

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op.Dr. Osman Acar, DDH yöneticileri ve organları bağışlanan Güley Kandemir’in oğlu Savaş Öğünç ile birlikte basın toplantısı düzenlendi.

ic-1

ACAR: “GELİN SİZ DE BİR HAYAT KURTARIN”

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Op. Dr. Osman Acar, Türkiye’de binlerce hastanın organ bağışını umutla beklediklerini belirterek, “Organ nakli tedavisi mümkün olmayan hastalıklar nedeniyle görevini yapamayan, hasar gören organların yerine sağlam organlarla değiştirilmesi işlemidir. Bu da beyin ölümü gerçekleşmiş kişilerden alınan organlarla mümkündür. Yoğun Bakım Servisinde yaşam destek ünitesine bağlı ölen ve beyin ölümü tespit edilen kişilerden organ nakli yapılır.  Kişi evde, sokakta veya hastanenin herhangi bir servisinde ölmüş ise nakil tıbben uygun değildir. Ülkemizde böbrek, karaciğer, kalp, pankreas, kemik ve kemik iliği, akciğer, ince bağırsak, kalp kapağı, kornea, tendon, kol ve deri nakli yapılmaktadır. 18 yaşından büyük ve akli dengesi yerinde olan herkes 2238 sayılı yasaya göre organlarının tamamını veya bir bölümünü bağışlayabilir. İleri yaş, süregelen sağlık sorunları, alkol ve sigara alışkanlığı organ bağışına engel değildir. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın da organ naklinin caiz olduğuyla ilgi resmi bir açıklaması bulunmaktadır. Ülkemizde yaklaşık 58 bin diyaliz hastası var. Ne yazık ki bunların çoğu 20–40 yaş arası genç hastalar olup, yaşamlarını haftada 3–4 gün diyaliz makinelerine bağlanarak sürdürebiliyorlar. Bu da kişinin yaşam kalitesini düşürüyor ve kişiyi hayattan koparıyor. En iyi diyaliz koşullarında tedavi gören hastanın ortalama yaşam süresi 15 yıl; ancak başarılı bir nakil ile makineye bağımlılık sona ermekte, yaşam süreleri yaklaşık ortalama 30–40 yıl uzamaktadır. Kalp ve karaciğer için ise aranılan organ bulunamazsa kısa sürede yaşamlar sona ermektedir. Şu an Bakanlığımızın son verilerine göre 21 bin 600 kişi böbrek nakli, 2 bin 120 kişi karaciğer, 515 kişi kalp, 245 kişi pankreas, 49 kişi akciğer ve 3 bin 764 kişi de kornea nakli için beklemekte. Bu binlerce kişinin organ beklediği göz önünde bulundurularak organ bağışının bir insanlık görevi olduğu unutulmamalıdır. Çünkü günün birinde siz de organa ihtiyaç duyabilirsiniz. Gelin siz de bağışta bulunarak bir hayat kurtarın” diye konuştu.

ORGANLARI ALANLARDAN DUA İSTEDİ

Beyin ölümü gerçekleşen ve organları bağışlanan Güley Kandemir’in oğlu Savaş Öğünç ise annesini kaybettiği için çok üzgün olduğunu söyledi. Öğünç, “Annemin organlarını bağışlayarak başkalarına hayat vermek istedik. Çünkü hayat kurtarmanın önemi dinimizce de çok büyük. Bundan dolayı içimiz rahat. İnşallah annemin organlarını alan kişiler hayır dualarını eksik etmezler” dedi.

ic-2

Denizli Devlet Hastanesi tarafından 2010 yılında başlatılan “Bir Organ Bir Hayat” projesi kapsamında 2014 yılına kadar 75 beyin ölümü tespitine karşılık 22 organ bağışı yapıldı. 2014 yılında ise son bağışla birlikte 3 beyin ölümü tespitine karşılık 2 organ bağışı gerçekleştirilmiş oldu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı