REKLAMI GEÇ

40 yaş üstü her 5 kişiden biri KOAH’lı

40 yaş üstü her 5 kişiden biri KOAH’lı

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, kronik akciger hastalığı olan KOAH’ın 40 yaş üste her beş kişiden birinde görüldüğünü belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 19 Kasım 2015 Perşembe, 15:33

PAÜ Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları AD. Öğretim Üyesi , kronik akciğer hastalığı olan KOAH’ın nefes yollarında iltihaplanmaya bağlı oluşan, ilerleyici bir hastalık olduğunu söyledi.

KOAH’ın tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmediğine dikkat çeken Doç. Dr. Dursunoğlu, “40 yaş üstü her beş kişiden birinde KOAH vardır. Oysa 10 KOAH hastasının sadece biri doktora başvurmuş ve doğru tanı alabilmiştir. Bu durumda, ülkemizde bulunan 3‐5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300‐500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir. KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenlere göre, daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölüm oranlarına sahiptirler” dedi.

“NEFES ÖLÇÜM TESTİ YAPTIRINIZ”
Sağlıkta eşitsizlik, özellikle odun, tezek, kök benzeri yakıtların kullanımı, ikincil iç ortam hava kirliliği, tozlu ve dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel risk faktörleri olduğuna işaret eden Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, şunları kaydetti:
“KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan nefes ölçüm testi ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erken tanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle 40 yaş üstü, sigara içmiş ya da içmekte olan, meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzmin seyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüs hastalıkları hekimi tarafından görülüp ‘nefes ölçüm testini’ yaptırması gerekir.”

Doç. Dr. Dursunoğlu, KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı