REKLAMI GEÇ

“48 personele UMKE eğitimi verildi”

“48 personele UMKE eğitimi verildi”

Sağlık Bakanı Akdağ, CHP Denizli Milletvekili Ertemur’un soru önergesine verdiği yanıtta, Denizli’de, 48 sağlık personeline, Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi eğitimi verildiğini söyledi.

/ DENİZLİHABER / 22 Mart 2010 Pazartesi, 18:41

CHP Denizli Milletvekili Ali Rıza Ertemur’un, Denizli’de sağlık kuruluşlarında, depreme yönelik alınan önlemlerle ilgili olarak, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesi yanıtlandı. Soru önergesine cevap veren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, konuya gösterilen ilgi nedeniyle teşekkür etti. Akdağ, Denizli’deki sağlık tesislerinde, depremle ilgili olarak İl Özel İdaresi ve Bayındırlık İl Müdürlüğü tarafından yapılan ve finansmanı, Sağlık Bakanlığı tarafından karşılanan çalışmaların şunlar olduğunu söyledi:
“a) Merkez Devlet Hastanesinde; Ana binanın, acil servisin ve poliklinik binasının güçlendirmesi yapıldı. Kadın Doğum binasının güçlendirmesi proje aşamasındadır.
Sarayköy Devlet Hastanesi’nin güçlendirmesi yapıldı. Buldan Devlet Hastanesi’nin güçlendirmesi yapıldı. Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nin güçlendirmesi tamamlanmak üzeredir. Tavas Devlet Hastanesi’nin güçlendirmesi tamamlanmak üzeredir. Çivril Devlet Hastanesi’nin güçlendirmesi için yaklaşık maliyet hazırlandı, 2010 yılında güçlendirme planlanmaktadır. Acıpayam Devlet Hastanesi binasının beton kalitesi düşük çıktığından 50 yataklı hastane yıkılacak ve yerine TOKİ tarafından 100 yataklı yeni hastane yapılacaktır. Bu hastanemizin ihalesi 27.01.2010 tarihinde yapılacaktır. Çameli Devlet Hastanesi için İl Bayındırlık Müdürlüğü tarafından hazırlanan bina deprem dayanım raporlarının sonucu beklenmektedir. Denizli ilimizde meydana gelen son depremde sağlık tesislerinde kayda değer bir hasar oluşmamıştır.”

Bakan Akdağ, Ertemur’un, “Meydana gelebilecek bir depremde, yaralılara zamanında ve etkin müdahale için yapılan çalışmalar nelerdir? Bu konuda oluşturulan özel bir ekip var mıdır Kaç personel görevlendirilmiştir? Unvanları nelerdir? Ambulans sayısı nedir?” sorularına; “
Afetlere İlişkin Acil Yardım Teşkilatı ve Planlama Esaslarına dair 88/12777 sayılı yönetmelik kapsamında illerde İl Afet Planları hazırlanmaktadır. Bu kapsamda planda yer alan ilkyardım ve Sağlık Hizmetleri Grubu’nun teşkil edilmesi ve görevlendirmesi sağlık müdürlüklerince yapılmaktadır. Bu oluşumda başlıca; ilkyardım ve ambulans servisi, hastaneler servisi, temel sağlık hizmetleri servisi, ölüleri tespit ve gömme servisi bulunmaktadır. Afet anında kullanılabilecek diğer sağlık tesisleri, araç gereç durumu, depo ve eczaneler listesi ve çalışacak personel de ayrıntılı olarak bu planlarda mevcuttur. Bakanlığımızca tüm illerde, oluşabilecek afetler ve diğer olağandışı durumlara karşı müdahale edecek eğitimli ve uygun donanımlı özel sağlık ekipleri kurulmuştur. Bu ekipler Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi (UMKE) adıyla tüm illerde istekli sağlık personeli arasından seçilerek oluşturulmuştur. Denizli ilinde 48 personele UMKE eğitimi verilmiştir. Şu anda çalışan 27 UMKE personeli mevcuttur. Bu personel arasında 8 doktor, 6 sağlık memuru, 3 acil tıp teknisyeni, 6 hemşire, 3 anestezi teknisyeni ve 1 laboratuar teknisyeni mevcuttur. Denizli ilinde Bakanlığımıza ait toplam 70 ambulans bulunmaktadır.” cevabını verdi.

Bakan Akdağ, Ertemur’un, “Olası bir depremde ihtiyaç duyulacak, araç, gereç ve tıbbi malzeme konusunda gerekli önlemler alınmış mıdır? Bu önlemler nelerdir?” sorusunu ise “Bakanlığımızca ülke çapında ulaşabilecek olağandışı durumlarda kullanılmak üzere, 27 şişirilebilir çadır seti (her bir set 8 üniteden oluşmaktadır) ile 3 adet ağır iklim tipi çadır seti temin edilmiştir. Bu acil müdahale üniteleri deprem riski yüksek illere gönderilmiştir. Bu kapsamda Denizli iline 1 set acil müdahale ünitesi gönderilmiştir. Bu set 50 yatak kapasiteli olup içerisinde; ameliyathane, yoğun bakım, acil servis, laboratuar, röntgen ünitesi ve hasta servisi bulunmaktadır. Bu servislerde kullanılacak tüm araç ve gereçler temin edilmiş ve Denizli iline gönderilmiştir. Konuya gösterilen ilgiye teşekkür ederim” diye yanıtladı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı