REKLAMI GEÇ

5 kişiden biri olabilirsiniz

5 kişiden biri olabilirsiniz

Dünyada her 5 kişiden biri akciğer yetmezliği diye bilinen KOAH…Sigara içen, tozlu ortamda bulunan herkes risk altında, nefes ölçüm testi yaptırması gerekiyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Kasım 2014 Pazartesi, 12:35

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Neşe Dursunoğlu,Dünya Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, Dünyada her 5 kişiden 1’nini KOAH hastası olduğunu belirtti.

KOAH’ıntüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunu olmasına karşın, kamuoyu tarafından yeterince bilinmeyenbir hastalık olduğunu söyleyen Doç. Dr. Neşe Dursunoğlu, toplumumuzda 40yaş üstü her 5 kişiden birinde KOAH olduğunu açıkladı. Ancak, 10 KOAH hastasının sadece birinin doktora başvurduğunu ve doğrutanı alabildiğini de belirten Doç. Dr. Dursunoğlu “ Bu durumda, ülkemizde bulunan 3‐5 milyona yakın KOAH’lı hastanın sadece 300‐500 bini kendisinde hastalık olduğunu bilmektedir.KOAH gelişimi için tüm dünyada en yaygın görülen risk faktörü sigara dumanıdır. Sigara içenler, içmeyenleregöre, daha fazla solunumsal şikayetlere, daha fazla solunum fonksiyon kaybına ve daha yüksek KOAH ölümoranlarına sahiptirler” dedi.

NEFES ÖLÇÜM TESTİ YAPTIRIN
Pipo, puro, nargile gibi tütün kullanımı ve çevresel tütün dumanının da KOAHgelişimine katkıda bulunduğunu vurgulayan Dursunoğlu, şunları söyledi:

“KOAH gelişiminde genetik risk faktörlerinin rolü denizli-pau-hastanesi-nese-dursunoglu-ichenüz çok iyiaydınlatılamamış olmasına rağmen, sağlıkta eşitsizlik, özellikle biyomas (odun, tezek, kök benzeri yakıt)kullanımına ikincil iç ortam hava kirliliği ve tozlu‐dumanlı işyerlerinde çalışmanın en önemli çevresel riskfaktörleri olduğu bilinmektedir.KOAH’da en sık görülen yakınmalar nefes darlığı, öksürük ve balgam çıkarmadır. KOAH’ın tanısı, basit ve ağrısız bir test olan “nefes ölçüm testi” ile kolayca konabilmektedir. KOAH’ın erkentanısı, hastalığa bağlı sakatlık ve ölüm oranlarını azaltacaktır. Bu nedenle, 40 yaş üstü, sigara içmiş ya daiçmekte olan ve/veya meslek icabı ya da çevresel ortam gereği tozlu ortamlarda bulunan kişilerde müzminseyirli öksürük, balgam ve nefes darlığı yakınmalarından en az birinin bulunması halinde kişinin bir göğüshastalıkları hekimi tarafından görülüp ‘nefes ölçüm testini’ yaptırması gerekir.”

Dursunoğlu , KOAH’ın ilerleyici bir hastalık olmasına karşı önlenebilir ve tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu ve KOAH’lı bir hastanınyapması gereken ilk işin sigarayı bırakmak amacıyla hekime başvurması gerektiğini bildirdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı