REKLAMI GEÇ

6 yılda 68 bin sağlık çalışanı şiddete uğradı

6 yılda 68 bin sağlık çalışanı şiddete uğradı

Pamukkale Üniversitesi’nde düzenlenen konferans ile sağlıkta şiddet masaya yatırıldı. Konferansta sunum yapan Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Önem, son 6 yıl içinde 68 bin 375 sağlık çalışanın şiddete uğradığını söyledi, sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Mayıs 2019 Salı, 09:39

PAÜ Sağlık ve Toplum Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği ‘Toplumda ve Sağlıkta Şiddet Nasıl Önlenebilir?’ adlı toplantı Pamukkale Üniversitesi Prof. Dr. Hüseyin Yılmaz Kongre ve Kültür Merkezi’nde gerçekleşti.

Programın açılış konuşmasını yapan PAÜ Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Göksel Altınışık Ergur, projenin ortaya çıkış sürecini anlattı.

Açılışın ardından konferansa geçildi. Uzman Klinik Psikolog Perihan Mutlu Hacıosman “Her Hikâye Biraz Yarım Kalır”, Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Ergur “Toplumbilim Penceresinden Şiddete Bakış”, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gökhan Önem “Sağlıkta Şiddet: Nereden Nereye”, Yaşar Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Huriye Toker “Sağlıkta Şiddeti Marjinalleştiren Aktör: Medya”, Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Murat Seyit “Bir Acil Tıp Uzmanının Şiddetle Baş Edebilme Reçetesi”, Av. Murat Aydın “Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet, Suçluların Hukuki Durumu” başlıklı sunumlar yaptı.

“GAFLET UYKUSUNDAYDIM, ÇOK DA GÜZEL UYANDIRILDIM!”
“Her Hikâye Biraz Yarım Kalır” konulu sunum yapan Uzman Psikolog Perihan Mutlu Hacıosman, yaşadıklarını, hikâyesini kendi penceresinden anlattı, insanların sağlıkta yaşanan şiddet konusunda gaflet uykusunda olduklarını, uyuyanları sarsmak için geldiğini belirtti.

Hacıosman, “Herkes bir şeylerin düzelmesini diğerinden bekliyor, ama öyle bir noktadayız ki cezalar ve yasalarla bu işin çözümleneceğine inanmıyorum. Burada önemli olan eğitim ve zihniyetin değiştirilmesi. Bu konularda halkımızın, en önemlisi de çocuklarımızın eğitilmesi gerekiyor. Biz çok ağır yol alıyoruz, ama katiller, sapkınlar durup beklemiyor. Bu harekete hız vermemiz gerekiyor. Zaman çok da değil aslında. Biz zamanı sonsuz zannediyoruz. Bu şiddetle nasıl baş edilebilir, nasıl aşağı düzeye çekilir bu konuda çalışmalar yapmamız gerekiyor” dedi.

“KİŞİLERİN “EN ÖNEMLİ BENİM” ALGISI ŞİDDETİ DOĞURUYOR!”
Prof. Dr. Ali Ergur ise şiddeti toplum yönünden ele aldığı sunumunda sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin hem sayı hem de görünürlük olarak artışta olduğunu vurguladı, bu olayların çoktan münferit ve istisnai olmaktan çıktığını söyledi.

Son 30-40 yılda Dünyada ve Türkiye’de ekonominin neo-liberal iktisada yönelmesi sonucu sosyal devlet politikalarının terk edildiğini anlatan Ergur, yeni ekonomik düzen içinde emeğin değerinin düştüğünü, daha çok kazanç için acımasız rekabet koşulları ve gayri insani çalışma koşullarının ortaya çıktığını söyledi.

Toplumsal değer ve ahlak normlarından uzaklaşıp kişinin bireyselleşmesi sonucu kişilerde “en önemli benim” algısı geliştiğini dile getiren Prof. Dr. Ergur, bunun da insanın insana düşman olması sürecini başlattığını kaydetti.

“SON ALTI YIL İÇİNDE 68 BİN 375 SAĞLIK ÇALIŞANI ŞİDDETE MARUZ KALDI”
Prof. Dr. Gökhan Önem ise sağlıkta şiddetin yıllar içinde nereden nereye geldiğini sayılarla ortaya koydu. Sağlık sektöründe çalışanların diğer meslek gruplarına göre 16 kat daha fazla şiddete maruz kaldıklarına dikkat çeken Önem, bir sağlık çalışanının meslek hayatı boyunca yüzde elli oranında sözlü ya da fiziki bir şiddete maruz kaldığını belirtti. Son 6 yıl içinde 68 bin 375 sağlık çalışanın şiddete uğradığını söyleyen Prof. Dr. Önem, acil önlem olarak sağlıkta şiddet yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini ifade etti.

“SAĞLIKTA ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE MEDYA ANA AKTÖRLERDEN BİR TANESİDİR”
Konuşmasında sağlık çalışanlarının maruz kaldığı şiddeti medyanın nasıl ele aldığını ve topluma nasıl yansıttığı konusuna dikkat çeken Doç. Dr. Huriye Toker ise, televizyon ve diğer mecralarda her gün onlarca şiddet sahnesiyle karşılaşıldığına dikkat çekti. Doç. Dr. Toker, haber dili ve manşetlerin yanlış kullanılması sonucunda haberin, yaşanan şiddeti kimi zaman bayağılaştırılmasına, kimi zaman şiddetin gerçekleştirildiğine yönelik şüphe uyandırılmasına, kimi zaman ise şiddetin sürekli ve olağan bir olay gibi algılanmasına neden olduğunu örnek haberler üzerinden anlattı. Yaşanılan şiddetin kamusal bir sorun olmasına rağmen haberlerde bireysel şiddet gibi alınıp olaylara kaynaklık eden toplumsal ya da sistemsel sorunların haberde yer verilmemesinin çok tehlikeli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Huriye Toker, bu konunun çözülmesi için medya ayağında toplumun sağlık ve medya okuryazarlığının geliştirilmesi gerektiğini vurguladı.

Dr. Öğr. Üyesi Murat Seyit de, “Bir Acil Tıp Uzmanın Şiddetle Baş edebilme Reçetesi” adlı sunumuyla maruz kaldığı şiddet olaylarını, şiddeti önleme ve şiddet durumunda nasıl önlemler alınabileceğini anlattı.

“ŞİDDETİ ÖNLEMEK İÇİN MESLEKİ DAYANIŞMAYI ARTIRMAK GEREKİYOR”
Konferansın son konuşmacısı olan Avukat Murat Aydın ise, şiddetin hukuki boyutunu ele aldı. Kamu görevlisini yaralama suçunda yasal olarak 3 bin TL maddi para cezası ile 15 yıl hapis cezası arasında değişen cezalar uygulandığına dikkat çeken Aydın, davalar açısından şiddet olaylarına ilişkin tutanağın doğru hazırlanması gerektiğini, hakaret içeren sözlerin ve varsa saldırıda kullanılan araç gereçlerin tutanağa doğru ve eksiksiz işlenmesi gerektiğini söyledi. Olayı gören diğer sağlık çalışanları, hasta ve hasta yakınlarının şahitliklerinin hâkimin doğru kararı en kısa sürede verebilmesi için önemli olduğunu belirten Av. Murat Aydın, bu tür olayların önlenebilmesi için sağlık çalışanlarının mesleki dayanışmayı artırması gerektiğini sözlerine ekledi.

Av. Murat Aydın, ceza davalarından sonra sembolik bile olsa tazminat davalarının açılmasının önemli olduğunu dile getirdi, ayrıca sağlık çalışanına şiddet uygulayan kişinin belli bir süre o ortamda bulunarak işleyişe birebir tanık olması gibi cezaların verilebileceğini kaydetti.

ŞİDDETİ TİYATRO İLE ANLATTILAR
Konferansın ardından Pamukkale Tıp Fakültesi mezunlarından Dr. Ali Rıza Türkmen’in yazdığı, Dr. Ali Rıza Türkmen ve PAÜ Sağlık ve Toplum Öğrenci Topluluğu üyeleri Beyza Karaarslan, Kıvanç Ok, İlnaz Khasanshin, İbrahim Türkmen, Emrecan Ürküt’ün rol aldığı ‘Halk Kahramanı’ adlı, sağlıkta şiddetin konu edildiği tiyatro oyunu sahnelendi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı