REKLAMI GEÇ

Akıllı lensler kalın camlı gözlüklere son veriyor

Akıllı lensler kalın camlı gözlüklere son veriyor

Pamukkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Göz Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İbrahim Toprak, son dönemlerde gündeme sıkça gelen “Akıllı Lens” kavramına açıklık getirdi. Akıllı lensler artık şişe dibi kalınlığındaki gözlük dönemine son verecek.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Kasım 2019 Cuma, 10:21

Şişe dibi kalınlığındaki gözlükler artık tarih oluyor. Kornea, katarakt ve refraktif cerrahi alanında Dünyanın en önde gelen göz hocalarından Prof. Dr. Jorge L. Alio ile 6 ay boyunca İspanya’da birlikte çalışan ve eğitimini alan PAÜ Hastanesi Göz Hastalıkları AD öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Toprak son günlerde sıkça gündeme gelen “akıllı lensler” hakkında bilgi verdi.

NEDİR AKILLI LENS?
“Akıllı lens” kavramının katarakt ameliyatı esnasında göz içine yerleştirilen uzak ve yakının görülebilmesini sağlayan suni lensleri belirttiğini söyleyen Doç. Dr. İbrahim Toprak, bu çok odaklı (multifokal veya trifokal) göz içi lenslerin, yüksek astigmatizmayı düzelten (torik) lensler ve lazer ameliyatına uygun olan ya da olmayan (saydam tabaka inceliği ve keratokonus nedeniyle) yüksek miyopi tedavisinde kişinin doğal merceğine dokunmadan göz içine yerleştirilen kontakt lens benzeri lensler (fakik lens) olduğunu dile getirdi. Toprak, bu lensler sayesinde hastaların uzak-yakın görme, mevcut astigmatizmayı düzeltme ve kalın camlı gözlüklerden kurtulma imkânı sağlayabildiğini kaydetti.

AKILLI LENSLER HERKESE UYGUN MU? RİSK VAR MI?
PAÜ Hastanesi Göz Hastalıkları AD öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Toprak, akıllı lens uygulaması hakkında dikkat edilecek hususlara da değinerek, “İşte tam bu nokta ‘akıllı lens’ uygulamalarının “en önemli” kısmıdır. Hiçbir cerrahide sıfır risk söz konusu değildir. Doğru hasta seçimi, hasta beklentilerinin iyi anlaşılması ve tam bir bilgilendirme ile çok başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Ameliyat öncesinde yapılması gerekenler, tecrübeli bir göz hekimi tarafından yapılacak olan detaylı bir göz muayenesi, ileri testler ve bu testlerin doğru yorumlanmasını içermelidir. Bu sayede hastanın “akıllı lens” uygulamasına uygun olup olmadığı ortaya koyulabilir. Örneğin, şeker hastalığına bağlı ağ tabaka hasarı (diyabetik retinopati ), sarı nokta hastalığı, kornea dediğimiz saydam tabakadaki anormallikler, şaşılık ve göz tembelliği gibi durumlarda “çok odaklı uzak-yakın lenslerin” kullanılmaması gerekir. Diğer taraftan, kişiler “akıllı lens” için uygun olsalar dahi ameliyat sonrasında karşılaşılabilecek durumlar hakkında net bir şekilde bilgilendirilmelidir. Sonuç olarak, en başta hasta beklentilerinin iyi anlaşılması, açık bir bilgilendirme yapılması, kişinin gözünün “akıllı lenslere” uygun olup olmadığının detaylı bir göz muayenesi ve ileri teknolojik testlerle tespit edilmesi ve cerrahın tecrübesi başarının ve hasta memnuniyetinin anahtarıdır”dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı