REKLAMI GEÇ

Arpacı: Çölyak genetik bir hastalık

Arpacı: Çölyak genetik bir hastalık

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, çölyak hastalığı genetik hastalık olduğunu, ancak hastaların gluten içermeyen besinlerden oluşan doğru ve dikkatli bir diyet ile yaşamlarını sürdürebildiğini belirtti

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2015 Cumartesi, 10:53

Denizli İl Sağlık Müdürü Dr. Şükrü Arpacı, Çölyak hastalığına yönelik toplumsal bilincin oluşturulması ve farkındalığı artırmak amacıyla 9 Mayıs’ın Dünya Çölyak Günü olarak kutlandığını bildirdi. Arpacı, bulaşıcı bir hastalık olmayan çölyakın; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan “gluten” isimli bir proteinin bağırsaklardaki sindirimi sağlayan yapıları bozması sonucu besinin emilimini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan alerjik bir sindirim sistemi hastalığı olduna dikkat çekti.

GENETİK BİR HASTALIK
Çölyak hastalığının genetik bir hastalık olduğunu belirten Arpacı, “Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığı bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir. Kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir” dedi.

BELİRTİLERİ NELER?
Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtiler gözlendiğini belirten Sağlık Müdürü Arpacı, ileri yaşlarda hastalığın daha geniş bir yelpazeye yayıldığını kaydetti.

“GLUTEN İÇERMEYEN GIDALAR DAHA FAZLA ÜRETİLMELİ”
Çölyak hastalığının ön tanısının kan testleri, serolojik özel testler ile kesin teşhisi ise ince bağırsak biyopsisi ile konduğunu ifade eden Arpacı, “Çölyak hastaları ömür boyu sürecek olan ve gluten içermeyen besinlerden oluşan, doğru, dikkatli bir diyet ile diğer insanlar gibi normal yaşamlarını sürdürebilmektedirler. Gluten içermeyen yiyeceklerin daha fazla üretiminin yapılması ve her yerde bulunabilmesi hem ekonomik yönden hem de hastaların sağlığı açısından önem arz etmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı