REKLAMI GEÇ

Astıma aşıyla tedavi uygulaması

Astıma aşıyla tedavi uygulaması

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastaneleri Çocuk Immünolojisi ve Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Emin Mete, astımın tedavisinde aşı uygulaması yapılabildiğini, ancak bunun birçok hasta tarafından bilinmediğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Ocak 2016 Salı, 12:45

PAÜ Hastaneleri Çocuk Immünolojisi ve Alerjik Hastalıklar Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr.Emin Mete, astım hastalığına yakalananların öncelikle rahatsızlığın geçip geçmeyeceğini ve tamamen iyileşmeyi sağlayacak bir tedavinin olup olmadığını sorduklarını ifade etti.

denizli-pau-astim-ic-2

DÜŞÜK RİSKLİ TEDAVİ YÖNTEMİ
Astım tedavisi 3 kategoride yapıldığı anlatan Doç. Dr. Mete, “Öncelikle alerji yapan ve astım krizini tetikleyen sebeplerden kaçınmak gerekir. Bunu ilaç tedavisi ve aşı tedavisi (immunoterapi) izler. Uygun hastalara ve uygun dozlarda uygulandığında immunoterapi kalıcı iyileşme sağlama gücüne sahiptir. Düşük riskli bir tedavidir. Ancak kliniklerinde deneyimli alerji uzmanlarınca yapılmalıdır. Halen birçok astımı ve alerjik nezlesi olan hasta bu tedaviden haberdar değildir. Yanlış olarak ilaç tedavisi dışında bir şansları olmadığını düşünmektedir” dedi.

4 YIL DEVAM EDİYOR
Aşı uygulamasının PAÜ Hastaneleri Çocuk İmmunolojisi ve Alerjik Hastalıklar Kliniği’nde başarı ile uygulandığını, bu konuda alerji hastalarının bilinçlendirilmesine ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Doç. Dr. Mete, şunları söyledi:
“Aşı tedavisi alerji uzmanları tarafından yapılmalıdır. Alerji uzmanı olmayan kimseler tarafından yapılması tehlikelidir ve yasalara aykırıdır. Öncelikle hastaların Çocuk Alerji ve İmmunoloji bölümümüze başvurarak aşı tedavisi için uygun olup olmadıklarının tesbiti gerekir. Aşı tedavisi programına alınan hastalar 5 yaşından büyük, genellikle uzun zamandır ilaç kullanan ve ilaçları bırakamayan, ilaçlardan fayda görmeyen veya ilaç yan etkisi ortaya çıkmış hastalardır. Yapılan testler sonucunda aşı tedavisinden fayda göreceği düşünülen hastalar 4 yıllık aşı programına alınırlar. Burada amaç hastanın alerjisi olduğu maddeleri giderek artan dozlarda kendisine vererek, alerjenlere vücudun alışmasını sağlayarak alerjisini ortadan kaldırmaktır. Her hafta koldan cilt altına verilen alerjenler, kısa zaman içinde ayda bir doza kadar indirilerek tedavi 4 yılda tamamlanır.

denizli-pau-astim-ic-1

Doç. Dr. Mete, etkinliği yüksek olan bu aşıların sayesinde 4 yılın sonunda hastanın çoğunlukla alerjisinin geçtiğini ve hastalık belirtilerinin düzelerek devamlı ilaç kullanmaktan kurtulduklarını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı