REKLAMI GEÇ

Ayakkabıda şık ve gösterişliyi değil sağlıklı olanı seçin

Ayakkabıda şık ve gösterişliyi değil sağlıklı olanı seçin

Denizli Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ömer Sertkaya, ayak sorunlarının sağlıksız ayakkabılardan kaynaklandığına dikkat çekerek, seçim yaparken tercihin şık ve gösterişli olan için değil sağlıklı olan için yapılması uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 13 Ekim 2016 Perşembe, 12:26

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ömer Sertkaya, şık ve gösterişli ayakkabıların genellikle sağlıklı olmadığını, bu nedenle ayakla ilgili sağlık sorunlarıyla karşılaşıldığını belirterek, böyle bir sorun yaşamamak için ayakkabı seçiminin bilinçli yapılmasını önerdi.

Ayakların vücut ağırlığı nedeniyle sürekli basınç altında bulunduğunu anlatan Sertkaya, “Ayakkabı seçerken ekonomiklik, dayanıklılık ve şıklık yerine ayak yapısına uygunluğa önem verilmesi gerekir. Kapalı ve sert malzemeden yapılmış uygun olmayan kışlık ayakkabılar, kötü koku, basma bozukluğu, bilek burkulması, tırnak batması, mantar, nasır, deri çatlakları, damar hastalığı ve ayakta şekil bozukluğu gibi birçok sağlık sorununu beraberinde getirebilir. Bu nedenle kışlık ayakkabı alırken daha dikkatli olmak gerekir” dedi.

KALÇA VE OMURGA SİSTEMİNİ DE ETKİLİYOR
Bilinçli ayakkabı seçimimin bazı sağlık sorunlarının da oluşmasını engelleyeceğini kaydeden Sertkaya, “Ayakkabının pahalı veya şık olması sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Özellikle yüksek topuklu, dar ve sivri burunlu ayakkabılar, parmakları uca doğru toplayarak parmakların doğal duruşunu etkiler, ayak başparmağı bozukluğu, ayak başparmağında çıkıntı, ayak bilek ve ayak önü ağrıları, tırnak batmaları, nasırlar ve kalıcı şekil bozukluklarına neden olabilir. Ayaklarda oluşacak dengesizlikler diz, kalça ve tüm omurga sistemini etkiler” diye konuştu.

“AYAĞIN ŞEKLİNE UYGUN AYAKKABI SEÇİLMELİ”
“Öncelikle ayağın şekline uygun ayakkabı seçmeye özen göstermek gerekir” diyen Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ömer Sertkaya, ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıraladı:

“Uygun olmayan bol ya da sıkı ayakkabı giymek sakıncalıdır. Bu nedenle ayağa tam uyan numara alınmalı. Sonradan genişler düşüncesiyle dar ayakkabı alınmamalıdır. Parmaklarda ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk kalmalıdır. Kişiye göre sıkılığın ayarlanabilir olması nedeniyle bağcıklı ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabının ayakla temas eden kısımlarının doğal malzemelerden imal edilmiş olması çok önemlidir. Ortopedik ayakkabılar kişinin yorulmasını geciktirmenin yanında, taşıyıcı noktaları desteklediği ve yükün eşit ve dengeli dağılımını sağladığı için omuriliğin duruşunu destekler, yürüyüş rahatlatır. Bu nedenle sadece ayak için değil, vücut için de faydalıdır. Topuklu ayakkabılar mümkün olduğunca geniş tabanlı olmalı, topuk yüksekliği de 3- 3,5 santimetreden yüksek olmamalıdır. Yüksek topuklu ve ince burunlu ayakkabı giyildiğinde dengede durmak için beden öne eğilir ve yürüyüş zorlaşır. Kişi çabuk yorulur. Yanlış ayakkabı seçimi ve ayak ağrıları tüm vücudu ilgilendiren ciddi ortopedik sorunlara yol açabileceği için ihmal edilmemesi gerekir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı