REKLAMI GEÇ

Bahar alerjisine dikkat! Kör olabilirsiniz

Bahar alerjisine dikkat! Kör olabilirsiniz

Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Osman Parça, bahar mevsiminin yaklaşması ile birlikte mevsimsel göz alerjilerinin artacağını belirterek, uyarılarda bulundu. Parça, erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde görme kaybına neden olabilecek sürece ulaşabileceğini ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Mart 2020 Salı, 11:01

Bahar mevsimi ile birlikte alerjik konjonktivitin artacağını dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Osman Parça, erken teşhis ve tedavi edilmediği takdirde nadiren de olsa bu durumun görme kaybıyla sonuçlanabileceğini belirtti.

Parça, “Alerjik konjonktivit her yaş grubunda görülmekle beraber özellikle çocuklarda ve gençlerde çok sık karşılaşılan bir göz rahatsızlığıdır. Konjonktiva dediğimiz göz kapaklarının içini ve gözün beyaz kısmını saran zarda alerjiye bağlı olarak gelişen konjonktivit; gözlerde kaşınma, yanma, batma, kızarıklık, sulanma, göz kapaklarında şişlik, ışığa karşı hassasiyet ile kendini gösterir. Alerjik konjontivitin 5 alt tipi bulunur ve mevsimsel allerjik konjonktivit en sık rastlanılan tipidir. Genellikle bahar aylarında artan polenlere karşı oluşmaktadır. Pereniyal tipte ise yıl boyunca allerjik semptomlar gözlemlenir. Bu tipin nedeni genellikle ev tozu, akarlar ve ev hayvanlarıdır. Daha az şiddette fakat tüm yıl boyunca gözlemlenir. Ayrıca, alerjik vücut yapısı olan kişilerde göz bulgularının yanı sıra alerjik rinit denilen burun rahatsızlığı, alerjik astım ve egzama gibi diğer hastalıkların eşlik ettiği atopik alerjik konjonktivit diğer bir çeşididir. Vernal konjonktivit ise; sıklıkla erkek çocukları etkileyen, daha şiddetli ilerleyen ve kornea olarak adlandırılan gözün saydam tabakasını da etkileyebilen bir diğer konjonktivit tipidir. Bu hastalarda gözün saydam tabakasının öne doğru konikleşmesi, yüksek myopi ve astigmatizmanın eşlik ettiği keratokonus adı verilen göz hastalığının daha sık görüldüğü bilinmektedir. Kontakt lens kullanımıyla ilişkili olan dev papiller konjonktivit, göz kapağının iç tabakasında dev kaldırım taşı manzarasının oluştuğu ciddi bir form olarak karşımıza çıkar ve bu durumda; tek kullanımlık lenslere geçilmesi, lens bakım solüsyonunun değiştirilmesi, kontakt lens kullanımına ara verilmesi gerekmektedir” dedi.

Göz alerjilerinin tedavisinde ise antiallerjik göz damlaları, suni gözyaşı damlaları ve bazen kortizonlu damlaların kullanıldığını dile getiren Dr. Parça, “Alerji döneminde kapak ödemi varsa, sistemik antiallerjik ilaçlar da tedaviye ilave edilmektedir. Genel olarak alerjenlerden uzak durmak, güneş gözlüğü kullanmak ve soğuk kompres uygulamak tedavi açısından faydalı olmaktadır. Alerji tedavisinde kortizon kullanımının göz sağlığı açısından iki önemli riski bulunmaktadır. Bunlar; göz tansiyonu ve katarakt gelişmesidir. Bu nedenle göz alerjilerinin tedavisinde kortizonlu damlalar mutlaka doktor kontrolünde kullanılmalıdır” dedi.

Dr. Parça, katarakt hakkında da bilgi vererek Buldan Göğüs Hastalıkları Hastanesi’nde başarılı katarakt ameliyatlarını gerçekleştirdiklerini söyledi.

Dr. Parça, “Katarakt, görmeyi sağlayan göz merceğinin saydamlığını kaybederek kesifleşip, matlaşmasıdır. Katarakt, en sık yaşlanmaya bağlı olarak görülse de doğuştan, şeker hastalığına ikincil olan, travma sonrası gelişen, kortizon gibi ilaçların uzun süre alınmasına bağlı tipleri de vardır. Görmenin bulanıklaşması, dumanlı ve puslu görme yaygın görülen belirtileridir. Katarakt, renklerin daha solgun, daha az keskin olmasına, ışıklarda dağılmaya sebep olabilir. Gazete ve kitap okumak, televizyon izlemek, araç kullanmak güçleşir. Bazı hastalarda da aydınlık, parlak ortamlarda görme azalmasına yol açar. Katarakt ilaçla veya gözlükle tedavi edilebilen bir rahatsızlık değildir. Kataraktın ilerlemesini durdurabilecek etkili bir yöntem yoktur ve oluşmuş bir kataraktın tek tedavisi ameliyattır. Kullanılan ameliyat tekniği kısaca FAKO denilen “Fakoemülsifikasyon” yöntemidir. Bu ameliyat özel bir cihaz yardımı ile yapılmaktadır. Göze küçük bir tünel açılarak, ultrasonik dalgalar oluşturan cihazın ucu ile göz içine girilerek kataraktlı lens yerinde, parçalanarak emilir. Çıkarılan lensin yerine, görme fonksiyonunu yerine getirecek kalıcı suni bir mercek (göz içi lensi) yerleştirilir. Hastanemizde bu katarakt göz ameliyatlarını başarılı şekilde gerçekleştiriyoruz. Kataraktı olan hastalarımız, hastanemize başvurarak katarakt görme rahatsızlığından kurtulabilirler” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı