REKLAMI GEÇ

Böbrek hastalarına oruç uyarısı

Böbrek hastalarına oruç uyarısı

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, oruç ile beraberinde gelen uzun süreli açlık ve susuzluğun, böbrek yetmezliği olan hastalarda bir takım ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 17 Haziran 2015 Çarşamba, 11:11

Böbreklerin vücuttaki su dengesini ayarlayan önemli bir organ olduğunu ifade eden Nefroloji Uzmanı Dr. Davut Akın, sağlıklı bir metabolizması ve böbreği olan kişilerin susuzluğa ve açlığa dayanabileceğini ancak böbrek yetmezliği bulunan hastalar için aynı durumun geçerli olmadığını söyledi. Akın, “Böbreği sağlam olan kişilerde 16 saat süren oruç tolere edilebiliyor, böbrek vücudun su dengesini ayarlayabiliyor ve herhangi bir sıkıntı yaşanmayabiliyor. Ancak böbreği sağlam olmayan böbrek hastaları açısından oruç kritik önemdedir. Böbrek bozukluğu olan hastalarda vücudun dengeleme fonksiyonu çok önemli olduğu için oruç tutulduğunda, bu dengeleme fonksiyonu bozuluyor. Yani böbreğin düzenleme fonksiyonu bozuk olduğu için uzun saatler süren susuzluk ciddi bir sıkıntı yaratabiliyor. Bu uzun süren susuzluk sonucu hasta, diyalize giren bir hasta değilken diyaliz aşamasına gelebiliyor. Aynı zamanda sahur ile iftar arasında ki sürede hastaların fazla miktarda sıvı almaları söz konusu. Oysa ki oruç tutulduğu gündüz saatlerinde daha çok sıvı ihtiyacı olmaktadır. Yani iftar ile sahur arasında ki sürede vücudun ihtiyacı yokken dengesiz bir sıvı tüketimi olması, böbrek hastaları için yine ciddi bir risktir. Bu yüzden biz, böbrek hastalığı olan kişilerin oruç tutmalarını önermemekteyiz” dedi.

İFTARLA SAHUR ARASI 2.5 LİTRE SU İÇİN
Böbrek hastalığının tuzu ve susuzluğu sevmediğini söyleyen Akın, oruç tutan sağlıklı insanların da sıvı alımına dikkat etmesi ve iftarla sahur arasındaki süreye yayarak günde en az 2-2,5 litre sıvı tüketmesi gerektiğini vurguladı. Akın, böbrek hastalarının oruç tutarken dikkat etmeleri gereken en önemli konularından birinin de sahur ve iftarda ağır yemeklerden kaçınılması olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:
“Aşırı protein içeren gıdalar, çok tuzlu turşular ve salamura besinleri tüketmek böbreklere zarar verebilmektedir. Bu nedenle özellikle sahurda yağlı ve çok miktarda yiyecek tüketmemelerini öneriyoruz.denizli-bobrek-hastalari-oruc-ic Daha çok karbonhidrat ağırlıklı beslenmelerini önermekteyiz. Yine iftarda da sebze ağırlıklı yemeklere yönelmelerini istiyoruz.”

Oruç tutanların yaptığı en önemli hatalardan birinin de sahura kalkmamak olduğunu dile getiren Akın, sahura kalkmayan bir kişide vücudun susuz kalma süresi arttığı, sıcak havada çok terlendiği ve idrarla çok fazla tuz kaybedildiği için ciddi sağlık sorunları yaşanabileceğini söyledi. Ayrıca yaz ayları ve Ramazanın, taş hastalığı bulunanlar için de riskli bir dönem olduğunu vurgulayan Akın, böbreğinde taş olan hastalara da uyarılarda bulunarak, “Fazla miktarda sıvı tüketmelerini önerdiğimiz taş hastası olan böbrek hastalarında yaz ayları ve Ramazan’da sıvı alımındaki yetersizlikler idrar yolu enfeksiyonu ve taş oluşma ihtimalini arttırıyor. Bu yüzden taş hastası olan kişilerin de uyarılarımızı dikkate alması gerekmektedir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı