REKLAMI GEÇ

Bölge için hayati önem taşıyan ‘İnme Merkezi’ PAÜ’de açıldı

Bölge için hayati önem taşıyan ‘İnme Merkezi’ PAÜ’de açıldı

Beyin damarlarında tıkanma ya da kanamaya bağlı ortaya çıkan, şuur kaybı, felç ve konuşamamaya yol açabilen ve bazen ölüme bile yol açabilen inme rahatsızlığı için Pamukkale Üniversitesi Hastanesi’nde İnme Merkezi açıldı. İnme geçirenlerin 4-5 saat içinde getirilmesi durumunda kurtarma şansının yüksek olduğu İnme Merkezi’yle sadece Denizli değil, bölge için önemli bir eksiklik giderilmiş oldu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Haziran 2021 Perşembe, 12:03

Pamukkale Üniversitesi Hastanesi bünyesinde kurulan İnme Merkezi hizmet vermeye başladı. Nöroloji uzmanlarının uhdesinde çalışmaya başlayan ünitede, inme inen ve erken dönemde başvuran hastalar tedavi edilerek eski sağlığına kavuşturulacak.

Her yıl Türkiye‘de yaklaşık 200 bine yakın inme vakası görüldüğünü dile getiren İnme Merkezi Sorumlu Hekimi Prof. Dr. Eylem Değirmenci, “Geçici ani iskemik ataklar olarak tarif edilen, birkaç dakika devam edip düzelen görme kaybı, konuşma bozukluğu ve kol, bacaklarda gelişen uyuşma, güçsüzlük ilerisi için uyarıcı bulgulardır. Hasta yakınları inmeden şüphelendiği anda zaman kaybetmeksizin hastaneye başvurmalıdır” dedi.

Tanı koymak için acil şartlarda yapılan beyin bilgisayarlı tomografi ve MR sonrasında hastaya uygulanacak tedavi adımları hakkında bilgi veren Değirmenci, “Damar içerisine pıhtı çözücü ilaçlar uygulanması (tPA uygulaması), kasıktan girilen iğne ile beyin damarlarına ulaşılıp pıhtıların çıkarılması ve her iki tedavinin birlikte uygulanmasıdır” ifadelerini kullandı.

İLK 6 SAAT ÇOK ÖNEMLİ
İnme hastaları için ilk 6 saatin çok kıymetli olduğunu da bildiren Değirmenci, şunları söyledi:
“Eğer hasta inme geliştikten sonrası 4,5 saat içinde acil servise başvurmuş ise hastaya damar içi pıhtı çözücü ilaçlar uygulanır. Hastanın yüksek tansiyonu olması ve daha önce geçirilmiş beyin kanaması gibi durumlar bu ilacın kullanımına engeldir. Eğer bu ilacın kullanımına engel durumlar varsa ya da ilaç verilmesine rağmen hasta bir saat içinde fayda görmediyse pıhtı çıkarılması amacıyla işleme alınır. Bu cerrahi işlem ilk 6 saat içerisinde uygulanabilmektedir. Sonraki sürede fayda oranı oldukça düşüktür. Genellikle kasıktan girilen iğnelerle ilk aşamada beyinde hangi damarın tıkanmış olduğu saptanır. Sonrasında stent/aspirasyon ya da damar içine tPA uygulaması ile pıhtıların yok edilmesi amaçlanır.”

ÇEVRE İLLER DE İHTİYAÇ DUYUYORDU
PAÜ İnme Merkezi’nin sadece Denizli değil çevre illerde yaşayanların ihtiyaç duyduğu bir tedavi olduğunu söyleyen PAÜ Rektörü Prof. Dr. Ahmet Kutluhan, “Denizli için hayati bir eksiklik olarak gördüğümüz inme merkezinin kurulmasına PAÜ olarak öncülük etmekten dolayı gururluyuz. Bilindiği gibi inme vakaları süratle müdahale edilmesi gereken ve müdahale edilmede geç kalınan durumlarda ise istenmeyen sonuçlara neden olabilen, ciddiye alınması gereken bir hastalıktır. Bu durumun ciddiyetinde olan hastanemizde inme, bir diğer adıyla beyin felci alanında tecrübeli sağlık çalışanlarımız, İl Sağlık Müdürlüğümüz ve 112 Acil Çağrı Merkezi ile koordineli bir şekilde çalışacak”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı