REKLAMI GEÇ

Bu hastalık kadınlarda daha çok görülüyor

Bu hastalık kadınlarda daha çok görülüyor

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uz. Dr. İbrahim Emreoğlu idrar yolu enfeksiyonlarının mikropların dış idrar yolundan girerek çoğalması nedeniyle ortaya çıktığını ve bayanlarda daha sık görülen bir rahatsızlık olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Nisan 2014 Pazartesi, 11:31

İdrarı oluşturan böbrekler ve oluşan idrarın vücut dışına atılmasını sağlayan üriner sistemin enfeksiyon oluşumunu önleyecek bir yapıya sahip olduğunu fakat mikropların dış idrar yolundan girerek çoğalmasıyla idrar yolu enfeksiyonlarının görülebileceğini anlatan Üroloji Uz. Dr. İbrahim Emreoğlu, acil idrar yapma ihtiyacı hissetme, idrar yaparken ağrı ve yanmanın en sık görülen belirtiler olduğunu söyledi.

Emreoğlu, “İdrar yolu enfeksiyonu bazen belirti vermeden geçebilse de, en sık belirtiler acil idrar yapma ihtiyacı hissetme, idrar yaparken ağrı ve yanmadır. Mesane ve dış idrar yolu bölgesindeki ağrı, idrar yapma haricinde de devam edebilir. Enfeksiyona halsizlik de eşlik edebilir. Sıklıkla, acil idrar yapma ihtiyacı hissedilmesine rağmen, az miktarda idrar çıkışı olur. İdrar bulanık, süt gibi görünebilir; idrarda kan varsa, renk kırmızımsı olabilir. Normalde dış idrar yolu ve mesane enfeksiyonlarında ateş görülmez. Ateşin varlığı, enfeksiyonun böbreklere ulaştığının habercisi olabilir. Böbreklerdeki enfeksiyonun diğer belirtileri, yan ağrısı, bulantı ve kusmadır. Çocuklarda da idrar yolu enfeksiyonları görülebilmektedir. Çocuk huzursuzsa, normal yemek yemiyorsa, açıklanamayan ve düşmeyen ateşi varsa, idrar kaçırıyorsa veya büyümesi duraklamışsa, idrar yolu enfeksiyonu olup olmadığı araştırılmalıdır. Erişkinlerin aksine, çocuklarda ateş daha sık görülür ve tek belirti olabilir” dedi.

İdrar yolu enfeksiyonlarının oluşmasına neden olan risk faktörlerinden de bahseden Uz. Dr. İbrahim Emreoğlu enfeksiyonun kadınlarda daha sık görüldüğünü söyledi. Emreoğlu, “ Bazı kişilerde idrar yolu enfeksiyonları daha kolay oluşur. İdrar yolunda idrar akışını engelleyen her türlü anormallik (örneğin böbrek taşları), enfeksiyon için uygun ortam yaratır. Diabet ve bağışıklık sistemini baskılayan hastalıklar idrar yolu enfeksiyonu riskini artırır. İdrar yolu anormallikleri ile doğan kız ve erkek çocuklarda idrar yolu enfeksiyonları daha sık ortaya çıkar. Özellikle kabızlık enfeksiyon için tetikleyici bir faktördür. Mesane tamamen boşaltılamıyorsa ve idrar mesanede çok fazla kalıyorsa bu sorun enfeksiyona yol açan bakterilerin artmasını sağlayabilir. Tuvalet temizliğine gerektiği kadar özen göstermemek enfeksiyon riskini arttırır. Aynı zamanda genital temizlik tuvalet dışında da çok önemlidir. Pamuklu çamaşır kullanmak, kullanılan pedin sık sık değiştirilmesi idrar yolu enfeksiyonunu önlemek adına yararlı olacaktır. Düzenli aralıklar ile tuvalete çıkmak, idrarı tutmamak ve mesaneyi tam olarak boşaltmak idrar yolu enfeksiyonunu önlemek için önemli bir ayrıntıdır. İdrarın düzenli atılımı sağlanırsa idrar yolu daha temiz kalır. Fakat bazı durumlarda idrar düzeni bozulabilir. İdrar yolu enfeksiyonları kadınlarda erkeklerden daha sık görülür. Bunun kesin nedenleri bilinmemekle beraber, kadınlarda dış idrar yolunun kısa oluşunun riski artırdığı düşünülmektedir. Bir diğer kolaylaştırıcı neden de, idrar yolu çıkışının anüse ve vajinaya yakın olması nedeniyle, buradan gelen bakterilerin idrar yollarına girme riskinin artmasıdır. Gebelikte idrar yolu enfeksiyonuna yakalanma olasılığı artar. Gebe kadınların yüzde 2-4’ünde idrar yolu enfeksiyonu ortaya çıktığı bildirilmiştir. Bilim insanları, gebelik sırasında hormonların ve idrar yollarının konumunda ortaya çıkan değişikliklerin enfeksiyona yakalanma olasılığını artırdığını düşünmektedir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı