REKLAMI GEÇ

Bu yöntem tanıyı kolaylaştıracak

Bu yöntem tanıyı kolaylaştıracak

Devlet Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Halil Serdar Aslan, hastane bünyesinde uygulanmaya başlanan girişimsel radyoloji ile bir çok hastalığın tanısının daha kısa sürede ve net bir şekilde konulabildiğini söyledi. Dr. Aslan, bu yöntemle tedavide de önemli mesafeler kat edildiğini ifade etti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Eylül 2015 Çarşamba, 10:54

Girişimsel radyolojinin, anjiyografi, ultrason ve bilgisayarlı tomografi gibi görüntüleme yöntemlerini rehber olarak kullanarak, ameliyatla yapılan tedavileri ameliyatsız yapan bölüm olduğunu belirten Denizli Devlet Hastanesi Radyoloji Uzmanı Dr. Halil Serdar Aslan, bu işlemlerin Denizli Devlet Hastanesi’nde yapılabildiğini vurgulayarak bu işlemlerin cerrahiye göre avantajlarını anlattı.

Aslan, “Anjiyografi, Bilgisayarlı tomografi, Ultrasonografi gibi görüntüleme yöntemleri eşliğinde ciltteki küçdenizli-ddh-radyoloji-icük bir kesiden (perkütan) veya damar içinden (endovasküler) özel iğne, tel, kataterler kullanılarak yapılan tanı ve tedaviye yönelik işlemler olan Girişimsel Radyoloji, hastalıkların tanı ve tedavisinde hastaya en az zarar vererek sonuca ulaşmayı amaçlayan bilim dalıdır. Günümüzdeki modern tıbbın ulaştığı imkanlar sayesinde hastalıkların erken tanı ve tedavisinde mümkün olan en az zarar girişimsel radyolojik işlemler ile mümkündür. Bu işlemler cerrahiye göre çok daha az invaziv yöntemler kullanarak, tedaviyi yönlendirir ve genellikle hastalar için daha kolaydır. Çünkü geniş kesiler yoktur, daha az ağrı, risk ve daha kısa iyileşme zamanı ile işlemler tamamlanır. Ameliyatla karşılaştırılırsa girişimsel işlemler; genellikle anestezi (narkoz) gerektirmez, sadece bir iğne deliğinden yapılır, vücutta bıçak izi olmaz, hastalar genellikle aynı gün evine gönderilir, işlemler daha kolaydır ve işleme bağlı riskler daha azdır, normal hayata dönme süresi çok daha kısadır” diye konuştu.

Girişimsel radyoloji uygulamaları nelerdir?
Radyoloji Uzmanı Dr. Halil Serdar Aslan, girişimsel radyolojik işlemlerin damarla ilgili ve damar dışı organlarla ilgili olarak iki büyük gruba ayrıldığını vurgulayarak bu işlemlerin hangi hastalıkların tanı ve tedavisinde uygulandığını açıkladı.

Aslan, “Damarla ilgili girişimsel radyolojik işlemlerin en sık yapılanı; tanısal klasik kasık anjiyografidir. Ancak asıl önemli olan kısmı anjiyografi teknikleri kullanarak yapılan tedavi edici işlemlerdir. Bunlar genel olarak daralmış damarların açılmasını (Balon anjioplasti (PTA) ve Stentleme) veya hastalıklı damarların kapatılmasını (Embolizasyon), kanserli organlara ilaç verilerek damarını kapatılması, kanser hastalarımın ilaçlarını daha kolay almaları için port takılması ve diyaliz hastalarına katater takılması gibi işlemleri içerir. Girişimsel radyolojik işlemlerin ikinci ana grubu damar dışı organlarla ilgili işlemlerdir. Bunlar tanısal ve tedavi amaçlı nonvasküler girişimsel işlemler olarak iki ana gruba ayrılır. Tanısal amaçlı nonvasküler girişimsel radyolojik işlemler görüntüleme kılavuzluğunda akciğer, karaciğer, böbrek, pankreas, tiroid ve vücudun diğer anatomik bölümlerinden çeşitli medikal iğneler ile perkütan (ciltten) biyosi yani parça alma uygulamalarıdır. Tedavi edici nonvasküler (damar dışı organlarla ilgili) girişimsel radyolojik uygulamalar, değişik anatomik bölgelere ve hastalıklara göre çok çeşitli olup, abse/kist tedavileri gibi sıvı drenajlarını, böbrek veya safra kanallarına yönelik katater girişimlerini, radyofrekans veya mikrodalga ablasyon gibi tümör yakma işlemlerini ve omurga çökmelerinde ağrının azaltılması , dayanıklılığın artırılması için çimento uygulamalarını (vertebroplasti) içermektedir” dedi.
Girişimsel radyolojinin son yıllarda uygulama alanının arttığını ifade eden Uz. Dr. Aslan, daha önce sadece üniversite hastanelerinde yapılan bu işlemleri Denizli Devlet Hastanesinde başarıyla yaptıklarını sözlerine ekleyerek şöyle konuştu:

“Özetle Girişimsel Radyolojik işlemler “önce zarar verme” kuralından ilham alarak hastaya en az zarar ile en çok fayda sağlamayı hedefler. Girişimsel Radyoloji yüksek teknolojili radyoloji cihazları ve deneyimli personel gerektirdiğinden günümüze kadar üniversite hastanelerinde uygulana gelmiştir. Hastanemizde bu anlamda tüm donanım mevcut olup Türkiye Kamu Hastaneleri arasında ilklere öncülük ederek yukarıda tanımlanan tüm girişimsel radyolojik işlemler giderek artan oranda yapılmaktadır. Hastanemizde diğer kliniklerden konsültasyon ile ayaktan başvurularda ise doğrudan girişimsel radyoloji polikliniğine hasta kabulü mevcuttur. Vasküler (damarla ilgili) girişimsel radyolojik işlemlere artan farkındalık sayesinde yakın zamanda ikinci anjiografi ünitesi hizmete açılacaktır. Böylelikle hastanemiz bu alanda daha hızlı ve etkin olarak bölgemize hizmet verecektir.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı