REKLAMI GEÇ

Hastalıklardan korunmak ellerinizde

Hastalıklardan korunmak ellerinizde

Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNİCEF)’in kabul ettiği 15 Ekim “Dünya El Yıkama Günü” nedeniyle Pamukkale Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 15 Ekim 2018 Pazartesi, 15:06

El yıkamanın önemine değinilen açıklamada 3-4 dakika gibi kısa bir sürede yapılabilen ve hayat kurtarma özelliğine sahip el yıkamanın ne yazık ki ülkemizde öneminin tam anlaşılamadığı belirtildi. Açıklamada konu hakkında bilgi veren PAÜ Hastanesi Enfeksiyon Kontrol Komitesi Hemşiresi Nezihan Yamandağ, günlük hayatta en sık yapılması gereken eylemlerden birinin elleri yıkamak olduğunu belirtip ama bunun tam tersinin yapıldığını kaydetti.

Günün amacının yalnızca bir günle sınırlı kalmaması, sabunla el yıkamanın yıl boyunca sürekli özendirilmesi olduğunu da dile getiren Yamandağ, “Günlük hayatımızda en sık yapmamız gereken eylemlerden biri ellerimizi yıkamak olmak yerine yıkamamaktayız. Oysa 3-4 dakikamızı alan basit gibi görünen bu eylem hayatımızı kurtarabilmektedir. Çevremizde olduğu kadar insan vücudunda da milyonlarca mikroorganizma yaşamaktadır. Günlük yaşantımızda ellerimiz, çevre ile sürekli temas halinde olan, bu nedenle de en fazla mikroorganizma barındıran organımızdır. Ellerimiz temiz gibi görünse de, gözle görülmeyen bakteri, virüs ve parazit yumurtaları gibi pek çok hastalık yapıcı etkeni üzerinde taşıyabilir. Yapılan çalışmalar, normal erişkin bir insan elinde temiz bir görünüme rağmen 1cm2’lik alanda altı bin adet bakteri bulunabileceğini göstermiştir” dedi.

Ayrıca açıklamada el yıkama alışkanlığının başta soğuk algınlığı olmak üzere grip, ishal ve zatürre gibi solunum yolu enfeksiyon etkenleri olan zararlı mikroorganizmaların bulaşmasını önleyen en basit ve en etkili bir yöntem olduğu aktarıldı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı