REKLAMI GEÇ

Burun kanaması deyip geçmeyin

Burun kanaması deyip geçmeyin

Servergazi Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Özlem Özer, burun kanamasının nedenleri arasında, karaciğer hastalıkları, burun kırıkları, kafa travması, lösemi ve benzeri bazı tümörlerin olabileceğini söyledi. Özer, burun kanamasını durdurmak için vatandaşların uyguladığı bazı tekniklerin vücuda zarar verdiğine dikkat çekti. 

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 7 Eylül 2015 Pazartesi, 15:39

Hem çocuklarda hem de yetişkinlerde sık görülen sağlık sorunlarından biri olan burun kanamasının her mevsim yaşanabileceğini vurgulayan Özer, yaptığı açıklamada burun kanamasından korunma yolları hakkında bilgi verdi.

BURUN KANAMASI NEDEN OLUR?
Her yaştan kişide burun kanamalarının görülebileceğini belirten Özer, sıcak yaz aylarındaki kuru havadan ya da kış aylarındaki ısıtıcıların havayı kurutması, nezle grip veya sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonları, alerjik hastalıklar, kuvvetli burun sümkürmek, burunun içini parmak ya da tırnakla zedelemek, hamilelik döneminde değişen hormonel denge ve vücut kan hacminin artması, kanama-pıhtılaşma bozukluğu, aspirin-kumadin gibi ilaçların kullanımı, kontrolsüz yüksek tansiyon hastalığı, burunun anatomik eğrilikleri, karaciğer hastalıkları, burun kırıkları ve kafa travması, lösemi ve benzeri bazı tümörlerin burun kanamasına neden olabileceğini söyledi.

DOĞRU BİLİNEN YANLIŞ UYGULAMALAR VAR
Burun kanamalarında yapılan yanlış uygulamalara dikkat çeken Özer, kanama durumunda neler yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlattı. Özer, “Burun kanaması olan kişiyi sakinleştirmek ve yanındaki kişilerin de sakinliğini koruması gerekmektedir. Aksi halde strese bağlı tansiyon yükselir ve kanama miktarı artar. Baş asla geriye doğru atılmamalıdır. Başımızı öne eğip, ağza gelen kanlar dışarı tükürülmelidir. Yutulan kanlar asla faydalı değildir, aksine kişide mide bulantısı ve kusmaya neden olur. Burun içerisine mendil, pamuk, bez gibi yabancı cisimler sokuşturulmamalıdır. Burun içerisinde daha fazla zedelenmeye yol açar. Burnun ucundaki yumuşak bölgeyi elimizin baş ve işaret parmağı arasında sıkıca tutup 5-10 dakika sabırla beklenilmelidir. Bırakıldığında kanama devam ediyorsa, burun içerisine soğuk su çekip kibarca burun içindeki pıhtılar temizlenmelidir. Ardından tekrar baş önde burun ucu 10 dakika daha tutulmalıdır. Eğer tansiyon yüksekliğinden şüpheleniliyorsa; varsa tansiyon aleti ölçüm yapılmalıdır. Baş kalp seviyesinden yüksek olmalıdır” dedi.

NE ZAMAN DOKTORA BAŞVURULMALI?
Şiddetli burun kanaması olduğunda, kanama nefes almayı engelliyorsa, sık tekrarlayan burun kanaması varsa, bilinen kan hastalığı ya da kan sulandırıcı kullanımı varsa, bilinen kalp damar hastalığı olan yaşlı bireyse, kanama travmaya bağlı ise, tek taraflı sık tekrarlayan burun kanaması varsa vakit kaybetmeden doktora başvurulması gerektiğini belirten Özer, burun kanamalarında uygulanan tedavi hakkında ise şunları söyledi: “Hastaneye başvurulduğunda kanamayı durdurmak amaçlı burun içine ilaçlı pamuk yerleştirilir. Bir süre beklenip çıkarıldığında kanama durmuş ise burun içine nemlendirici ve yara iyileştirici kremler verilir. Gerekli durumlarda kimyasal (gümüş nitrat) ya da elektrokoterizasyon ile ameliyathane ortamında kanama durdurulur. Şayet kanama durmuyorsa 2-3 gün süreyle kalabilen şişen özellikte tampon yerleştirir. Kanamanın şiddetine göre radyolojik görüntüleme de yapılır. Kan tahlili yapılarak ihtiyaç halinde kaybedilen kanın yerine kan ürünleri takviyesi yapılır”

TEKRAR ETMEMESİ İÇİN NELER YAPILMALI?
Burun kanamalarının tekrarından korunmak için bazı uyarılarda bulunan Özer, sıcak ve kuru ortamlardan mümkün olduğunca uzak durulması gerektiğini söyledi. Özer: “Tuzlu su içeren burun spreyleri ile burun içi nemlendirilip temizlenmelidir. Burunu karıştırma, burun içindeki kabukları yolma, şiddetli hapşırmak kanamayı tekrarlatır. Ağır aktivitelerden uzak durmalı, ağır eşya kaldırmamalı, çok sıcak su ile banyo yapmamalıyız. Tansiyon hastasıysak tansiyonumuzu belirli aralıklarla ölçtürmeli ve kan sulandırıcı ilaçları doktor kontrolünde kullanmamız gerekmektedir. Sonuç olarak yaşamımızda en az bir kez kendimizin ya da tanıdığımız bir kişinin burun kanaması yaşaması büyük bir ihtimaldir. Bu yüzden burun kanaması nedenlerini anlayarak, kanama esnasında sakinliğimizi koruyup ilk müdahaleyi uygulayıp hangi durumlarda doktora başvurmamız gerektiğini iyi bilirsek burun kanaması bizim için korkulu bir rüya olmaktan çıkar” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı