REKLAMI GEÇ

Burun tıkanıklığı 10 günden fazla sürüyorsa dikkat!

Burun tıkanıklığı 10 günden fazla sürüyorsa dikkat!

Denizli Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz (KBB) Uzmanı Op. Dr. Şengül Yılmaz, kış aylarında sık görülen sinüzit hastalığının kişinin yaşam kalitesini düşürdüğünü belirterek, 10 günden uzun süren burun tıkanıklığı, baş ağrısı, öksürük, burun ve geniz akıntısı gibi rahatsızlıklara dikkat edilmesi gerektiği uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2016 Pazartesi, 10:39

KBB Uzmanı Op.Dr. Şengül Yılmaz, inüslerin yüz ve kafa kemiklerinin içerisinde yer alan içi havalı boşluklar olduğunu, insan kafasında 5 yerde sinüs bulunduğunu ve bunların en önemli görevlerinin de salgıladıkları salgı ile bütün üst solunum yollarını temizlemek olduğunu ifade etti.

Sinüslerden herhangi birinin iltihaplanmasının sinüzit olarak adlandırıldığını kaydeden Yılmaz, “Kış aylarında, nezle ve grip salgınlarının çok olduğu dönemlerde aklımıza sinüzitin de gelmesi gerekir. 10 güne kadar geçmeyen nezle, grip gibi durumlar aslında bir akut sinüzit belirtisi olabilir. Akut sinüzitlerde uygun tedavi yapılmazsa kronik sinüzite, enfeksiyonun beyin zarlarına ulaşmasıyla menenjite, iltihabi durum göze ulaştığında görme problemlerine, göz hareket bozukluklarına ve özellikle çocuklarda ortaya çıkan orta kulak iltihabına neden olur. Uzun süren belirtiler ise kronikleşmiş sinüzitti akla getirmektedir. Kronik sinüzitlerde ise, sinüzite neden olan olayın ortaya çıkartılması gerekir” dedi.

SİNÜZİTİN BELİRTİLERİ
Yılmaz, nezle ve grip belirtilerinin devam etmesini, burun tıkanıklığını, koku alma bozukluğunun sürmesini, geniz akıntısı ile sarı, yeşil veya kanlı burun akıntısı görülmesini, göz çevresinde ile yanaklarda ve başta ağrıların olmasını, kafada basınç hissini, öne eğilirken artan yüz ağrısı ve kötü ağız kokusunun yaşanmasını sinüzitin belirtileri olarak sıraladı.

“ÇOCUKLARIN BAŞARISINI ETKİLİYOR”
Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da bu şikayetlerin görülebildiğini belirten Yılmaz, “Çocuklarda bu şikayetlerin devam etmesi, özellikle okulda konsantrasyon güçlüklerine ve okul başarısının düşmesine neden olabilmektedir. Bu çocuklarda burun tıkanıklığı yaratan nedenlerde, özellikle geniz eti, alerjik burun eti şişmeleri dediğimiz konka hipertrofisi durumları akla gelmelidir. Aileler bu konuda uyanık olmalı ve mutlaka uzun süre geçmeyen şikayetlerde bir hekime başvurmalıdırlar” dedi.

“KENDİNİZİ SOĞUKTAN KORUYUN”
Sinüzitin yaşam kalitesini düşürdüğüne işaret eden KBB Uz. Op. Dr. Şengül Yılmaz, “Sinüzitte öncelikle kendinizi soğuktan koruyun. Islak saçla dışarı çıkmayın ve bere takarak çıkın. Grip ve nezle 10 günden fazla sürdüyse mutlaka doktor kontrolüne gidin. Gribal enfeksiyon durumunda burnunuzu açık tutmak için lavaj yapın. Burun temizliğine dikkat edin. Elleri sık sık yıkayın. Sigaradan uzak durun. Kış aylarında beslenmenize dikkat edin. Burun kemik eğriliği, burun eti büyümesi ve polip gibi yapısal sorunlar varsa kulak burun boğaz uzmanına muayene olun” önerisinde bulundu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı