REKLAMI GEÇ

Çanta ve ayakkabı seçimine dikkat!

Çanta ve ayakkabı seçimine dikkat!

Tavas Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Ergün, eğitim-öğretim dönemine sayılı günler kala çocukların sağlığı ile ilgili kritik uyarılarda bulundu. Ergün, yanlış çanta ve ayakkabı seçiminin öğrencinin sağlığını olumsuz etkileyeceğini belirterek, dikkat edilmesini istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 8 Eylül 2017 Cuma, 14:26

Tavas Devlet Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Ergün, yanlış çanta seçiminden kaynaklı öğrencilerin çoğunda omurga rahatsızlıkları; özellikle bel, boyun ve sırt ağrısı yaşanabildiğine dikkat çekerek, ailelerin okul çantası seçiminde bilinçli olması gerektiğini ifade etti.

Ergün, “Çanta seçerken ağırlığının mümkünse 1kg’dan fazla olmaması, sağlam ve su geçirmez bir malzemeden yapılmış olması uygun olacaktır. Yandan askılı çantalar yerine geniş 2 omuz askısı bulunan, bel ya da göğüs kısmında destekleyici kemerleri olan, sırta gelen kısmı yumuşak pedlerle desteklenmiş çantalar seçilmelidir. Çocuğun gereksiz yük taşımasını engellemek için çantanın içeriği mümkün olduğunca azaltılmalı ve çantanın ağırlığı çocuğun ağırlığının %15’ini geçmemelidir” diye konuştu.

“SENEYE DE GİYER” DEMEYİN
Okul çağındaki çocukların ayak sağlığının da çok önemli olduğunu dile getiren Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Ali Ergün, ayakkabı seçimi konusunda ise şu uyarılarda bulundu:

“Ayakkabı çocuğun ayağını sıkmayacak şekilde olmalı, aynı zamanda ‘seneye de giyer’ diyerek çok büyük numaralı ayakkabı da alınmamalıdır. Ayak ucunda parmakları hareket ettirebilecek şekilde 1cm boşluk kalması, ayakkabının yanlardan sıkmaması, hafif olması, tabanının yarı-yumuşak ve esnek olmasına özen gösterilmelidir” dedi.

ÇOCUKLARDA DURUŞ VE OTURUŞ BOZUKLUĞU OMURGA RAHATSIZLIKLARINA YOL AÇABİLİR
Çanta ve ayakkabı seçimlerinin doğru yapılmasının yanında çocukların hem okulda hem de evde duruş ve oturuş pozisyonlarını düzeltmelerinin de omurga rahatsızlıklarından korunmada gerekli olduğunu vurgulayan Ergün, çocukların sırt düz, omuzlar hafif geride, kalçalar sandalyeye değecek şekilde oturmasını önerdi. Ergün, “Çocuk otururken gerekirse küçük bir yastık ya da destek ile bel desteklenmeli, vücut ağırlığının her iki kalçaya eşit dağıtılmasına ve her iki ayağın yere değmesine dikkat edilmelidir. Ayrıca masa ve sandalye uygun yükseklikte olmalı, gerekirse masaya öne doğru hafif bir eğim verilmeli, çocuk masaya uzak pozisyonda durmamalı ve aynı pozisyonda 30 dakikadan fazla oturmaktan kaçınmalıdır. Ayakta dururken baş dik, çene yere paralel olmalı, iki ayağa eşit yük verilmeli, yürürken de kollar normal salınımını yapacak ve ayaklar gidilecek yönü işaret edecek şekilde olmalıdır. Çocuklar cisimleri kaldırırken ve koyarken dizlerini bükmeli, iki ellerini de kullanarak ve vücuda mümkün olduğunca yakın pozisyonda taşıma yapmalıdırlar” dedi.
Ergün, okulda ve evde oyun ile egzersizler için zaman ayırmanın, dengeli beslenmenin de hem çocukların gelişimi hem de hastalıklardan korunmak için önemli olduğunu kaydetti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı