REKLAMI GEÇ

ÇOCUKLARDA İSHALİ CİDDİYE ALIN!

ÇOCUKLARDA İSHALİ CİDDİYE ALIN!

Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgür, çocuklarda en sık görülen bulaşıcı hastalıkların başında ishalin geldiğini, önlem alınmadığı takdirde ciddi sonuçlara yol açabileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 29 Aralık 2014 Pazartesi, 10:49

1 yaş altı çocuklarda ishalin daha ağır seyredebileceğini ifade eden Servergazi Devlet Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Arzu Özgür, “Çocukların dışkılaması beslenme şekline ve yaşına göre değişiklik göstermekle birlikte Dünya Sağlık Örgütü ishali, 24 saatte üçten fazla sulu dışkılama veya sadece anne sütü ile beslenen bebeklerde her zamankinden daha sık ve sulu dışkılama olarak tanımlamaktadır. Ancak yalnızca anne sütü ile beslenen bebeklerde dışkı kıvamı yumuşaktır ve sık olabilir. Bunun normalden daha fazla olması ishal olarak kabul edilebilir. İshaller en sık bakteri, virüs ve parazit gibi mikroorganizmalar ile oluşur. Özellikle virüs enfeksiyonlarına Türkiye’de sık karşılaşılmaktadır. Ve bunlar çocuklarda su ve tuz kaybına neden olduğu için ciddi sıkıntılar ortaya çıkarmaktadır. İshalin asıl sebebi, mikroplu bir gıdanın ağız yoluyla vücuda girmesidir. İshalli bir kişinin dışkısı ile dışarı atılan mikroorganizmalar, bulaşmış su, gıda ve eşyalarla direkt temas sonucu sağlıklı çocuklara ağız yolu ile geçerek, hastalığa neden olur. İshaller her zaman ölümcül durumlara sebep olmamakla birlikte çocuğun beslenmesini bozduğu ve büyümesini gerilettiği için önemlidir. İshal 1 yaş altı çocuklarda ağır seyredebilir. Anne sütü ise ishalden koruyucudur. Biberon ve emzik kullanımı da mikroplarla bulaş yolu ile ishale zemin hazırlar. Kalabalık yaşam koşulları, yetersiz kanalizasyon, temiz içme suyu olmaması, pişmiş yiyeceklerin oda sıcaklığında iki saatten fazla bekletilmesi, el yıkama alışkanlığının az olması, çiğ sebze ve meyvelerin temiz suyla yıkanmaması ishal riskini arttırır. Bakteriyel ishaller yaz aylarında daha çok görülürken rota virüse bağlı ishaller kış aylarında sıktır” diye konuştu.

İSHALLİ ÇOCUKLARDA BELİRTİLER
Ateş, ishal ve kusmaya bağlı olarak vücutta su ve tuz kaybı oluştuğunu kaydeden Uz. Dr. Arzu Özgür, kaybın derecesine göre küçük çocuklarda emmeye isteksizlik, susuzluk hissi, ağız kuruluğu, huzursuzluk, halsizlik, uyumaya eğilim, bıngıldak ve gözlerde çöküklük, cilt esnekliğinde azalma, gözyaşı, tükürük ve idrar azalması görüldüğünü dile getirdi. Özgür, “İshale ateş, bulantı, kusma, bazen kramp tarzında karın ağrısı bulguları eşlik edebilir. Dışkı etken mikroba bağlı olarak sulu, pis kokulu, yeşil renkli, kanlı, sümüklü olabilir. Kış ishalleri olarak bilinen rotavirüse bağlı ishaller 3 ay – 2 yaş arası çocuklarda sık görülür. 2 – 4 günlük kuluçka döneminden sonra ani yüksek ateş, aşırı kusma ve şiddetli ishal gibi belirtilerle kendini gösterir” dedi.

“ÇOCUKLARA BOL SIVI VERİLMELİ”
İshal belirtisi olan çocuklara bol sıvı verilmesi uyarısında bulunan Uz. Dr. Arzu Özgür, eğer anne sütü veriliyorsa bebeklerin daha çok emzirilmesi gerektiğini söyledi. Özgür, “Rotavirüs ishallerinde antibiyotiğe yer yoktur. Gereksiz antibiyotik kullanımı bağırsak florasını bozarak ishalin uzamasına ve ağırlaşmasına yol açabilir. İshal tedavisinde destekleyici tedavi ve kaybedilen sıvının yerine konması esastır. Bu yüzden ishalli çocuklara sıvı kaybını önlemek için su, pirinç suyu, pirinç lapa, patates haşlama, yoğurt, ayran, taze sıkılmış elma ve havuç suyu verilmeli, altı aydan küçük, anne sütü alan bebeklerde ise emzirme sıklaştırılarak aralarda kaynatılmış ılık su içirilmelidir” diye konuştu.

Olası tehlikeleri önlemek için ailelerin ishal konusunda bilinçli olmasının önemli olduğuna vurgu yapan Özgür, çocukta ishal 3 günde düzelmiyorsa, çok fazla dışkılama, tekrarlayan kusmalar, belirgin susama, yemek yememe, su içmeme, ateş, dışkıda kan görülmesi varsa ailelerin hemen bir uzmana başvurmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı