REKLAMI GEÇ

DDH KETEM ilk 5’te

DDH KETEM ilk 5’te

Olası kanser tehdidini önleyen Denizli Devlet Hastanesi Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM) eğitim ve kanser taramalarındaki başarısından dolayı ülke genelindeki 122 KETEM arasından ilk 5’e girdi.

/ DENİZLİHABER / 18 Mart 2010 Perşembe, 17:38

Denizli Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ramazan Canural, meme, rahim ağzı (serviks) ve bağırsak (kolorektal) kanserlerine bağlı ölümleri azaltmayı hedefleyen ve 2003 yılından bu yana rahim ağzı ve meme taramaları yapan KETEM’i, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı eğitim ve kanser çalışmaları bakımından verimli ve başarılı bulduğunu söyledi.

İstanbul, Kayseri, Samsun ve Şanlıurfa’dan sonra Denizli Devlet Hastanesi KETEM’in sıralamada yer aldığını kaydeden Uzman Dr. Ramazan Canural, Sağlık Bakanlığı Kanserle Savaş Dairesi Başkanlığı’nın gönderdiği teşekkür belgesiyle, İl Sağlık Müdürlüğü, İl Kanser Koordinatörlüğü, Hastane Başhekimliği ve KETEM’deki tüm çalışanları gayret ve başarılarından dolayı tebrik ettiğini ifade etti.

2005 yılında verilen eğitimler ve çalışmalardan dolayı aynı başarıyı yakalayan KETEM’de açıldığı günden bugüne kadar eğitim ve kanser çalışmalarına önem verildiğini belirten Başhekim Uzman Dr. Ramazan Canural şunları söyledi: “Kanserin artan önemi ve maliyeti, kanserin önlenmesi, erken tanı ve tarama faaliyetlerini ön plana çıkarmaktadır. KETEM olarak toplumun kanserle ilgili farkındalığını arttırmayı, tanımlanmış risk gruplarına oluşturulmuş tarama standartları doğrultusunda yapılacak toplum tabanlı tarama programlarıyla (meme, rahim ağzı, bağırsak) erken dönemde tanı konulmasını hedefliyoruz. Ayrıca taramanın hedef grubuna kanserle ilgili bilgiler ulaştırarak kanser tanısı konan hastalara gerekli tıbbi yönlendirme yapıp tedavi merkezlerine sevk ediyoruz. Bu doğrultuda KETEM’de 2005 yılından bu yana toplam 70 bin 410 hasta muayene edildi, 107 bin 395 kişi mamografi çektirdi, 148 bin 876 kişi ise PAPS smear yaptırdı. 243 meme kanseri, 544 rahim ağzı kanseri ve 5 prostat kanseri teşhisi kondu. 2003 yılından bu yana rahim ağzı ve meme taramaları yapılan KETEM’de taranan hasta sayısı her geçen gün artıyor. Örneğin İl Sağlık Müdürlüğü koordinatörlüğünde, Denizli Belediyesi’nin işbirliği ve aile hekimlerinin katkılarıyla, 9 Mart 2010 tarihinde 11 köy ve 1 mahallede rahim ağzı kanser taraması ile 3 bin 886 kadına ulaşılacak.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı