REKLAMI GEÇ

Serinlemek isterken göz sağlığından olmayın

Serinlemek isterken göz sağlığından olmayın

Acıpayam Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Kemal Yayla, sıcak yaz günlerinde serinlemek için tercih edilen havuzların, hijyen kurallarına dikkat edilmediği takdirde, gözde ciddi enfeksiyonlara yol açtığını söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 25 Temmuz 2017 Salı, 14:22

Yaz dönemlerinde viral göz enfeksiyonlarının arttığını ve en önemli bulaşma yolunun yüzme havuzları olduğunu belirten Göz Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Kemal Yayla, iyi klorlanmayan ve temizlenmeyen havuzların mikroorganizmaların çoğalması için uygun ortam oluşturduğunu söyledi.

Yayla, “Yaz mevsiminin gelmesiyle yüzme havuzları ve deniz kıyıları serinlemek isteyenlerin en çok tercih ettiği yerler olmaktadır. Fakat iyi temizlenmeyen ve klorlanmayan havuzlar, aynı zamanda gözlerde hastalık yapıcı birçok mikroorganizmanın da barınağı haline gelmektedir. Gözlerde kızarıklık, çapaklanma, batma, sulanma, bulanık görme, ışığa hassasiyet gibi belirtiler veren göz enfeksiyonları (mikrobik konjonktivitler), her yaştaki bireyde ortaya çıkabilmektedir. Ancak çocuklar bu durumdan daha çok etkilenmektedirler. Kimi hastalarda bu belirtilerin bazıları hafif derecede ortaya çıkabilirken, kimilerinde ise tüm belirtiler ağır bir tabloyla karşımıza çıkmaktadır. Bu mikropların en önemli özelliği çok bulaşıcı olmalarıdır” diye konuştu.

LENS KULLANANLAR DİKKAT!
Havuz suyundan bulaşan ve tatil keyfini bozabilecek göz enfeksiyonlarından, bir takım önlemlerle korunabilineceğine dikkat çeken Yayla, “Havuz gözlüğü kullanmak bireysel olarak alınabilecek en iyi korunma yöntemidir. Serinlemek için doğru oranda klorlanan, mikrobik analizleri düzenli yapılan, berrrak görünümlü, hijyen kurallarına uyulan havuzların tercih edilmesi bu enfeksiyonlardan korunmanın bir diğer yoludur. Eğer kontakt lens kullanılıyorsa, havuza girmeden önce lensin çıkarılması doğru olacaktır. Yanlışlıkla kontakt lens ile havuza girildiyse, lens hemen çıkarılmalı ve tekrar kullanılmamalıdır. Eğer gözde bir enfeksiyonun ortaya çıkmaya başladığı düşünülüyorsa en kısa zamanda bir göz doktoruna muayene olunmalıdır. Tatil devam ediyorsa, göz enfeksiyon belirtileri varken tekrar havuzu kullanmak ise hem kişinin kendi sağlığı hem de diğer kişilerin göz sağlığı için uygun olmayacaktır” dedi.

DENİZ GÖZLÜĞÜ KULLANILARAK GÖZLER KORUNMALIDIR
Yüzme havuzlarındaki klor düzeyinin fazlalığı sebebiyle, mikrobik göz hastalıklarıyla karışabilecek bir diğer durumun da göz irritasyonu olduğunu anlatan Yayla, “Daha çok gözlerde kızarıklık, batma ve yanma belirtileriyle göz kliniklerine başvuran bu hastaların tedavisinde; öncelikle klorun göz yüzeyinden yıkanması, sonrasında da suni gözyaşı gibi damlalarla göz yüzeyindeki hasarın azaltılması yoluna gidilmektedir. Bazı kişilerde ise deniz suyu, klora bağlı göz irritasyonuna benzer belirtilere neden olmaktadır. Deniz suyundaki tuz miktarının fazlalığı, hassas gözlerde kızarıklık ve yanma şikayetlerine yol açmaktadır. Önlem olarak, deniz gözlüğü kullanmak ve uzun süre denizde kalmamak uygun korunma yöntemleridir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı