REKLAMI GEÇ

Dikkat! Mide bakterisi kanser yapabilir

Dikkat! Mide bakterisi kanser yapabilir

Devlet Hastanesi’nde görevli uzman doktor Ahmet Alpua, mideki bakterinin kansere yol açabileceğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 18 Haziran 2017 Pazar, 11:00

Denizli Devlet Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, midede oluşan ‘Hilecobacter pylori’ adı verilen bakterinin dünyadaki en yaygın enfeksiyon olduğunu ve zamanında tanı konulup tedavi edilmediği takdirde gastrit ve ülserin yanı sıra mide kanserine de yol açtığını söyledi.

Alpua, uzun süre mide şikayetleri olanların bakteri konusunda dikkatli olmalarını ve uzman hekime başvurmalarını önerdi. Alpua, “Midenin cildindeki koruyucu tabakanın altına saklanarak, mide asidinden korunarak burada çoğalma imkanı bulur. Yeterince çoğaldığı zaman bu koruyucu tabakanın bozulmasına ve sonuçta gastrit ve ülserlere neden olur ve hastalık kronikleşir. Uzun yıllar içinde mide cildinin incelmesi ve kanser öncüsü bulgulara neden olur. Daha uzun zaman geçtikten sonrada hala tanı konup tedavi edilmez ise mide kanserine neden olabilir” dedi.

Mide bakterisinin ekmek gibi elle dokunulan gıdalar dahil herhangi bir sebeple yutulması ile başladığını söyleyen Gastroenteroloji Uzmanı Dr. Mehmet Alpua, bu dönem herhangi bir belirti olmadan da geçirileceği gibi, midede yanma, ağrı, mide bulantısı, geğirme, gaz ve şişkinlikle de kendini gösterdiğini kaydetti. Alpua,, “Hastanın şikayeti olsa da olmasa da bakteri ile enfekte kişilerin hemen hepsinde histolojik olarak bakıldığında gastritin geliştiği görülür. Tabii bu ancak mideden endoskopi ile alınan biyopsi örneklerinde saptanabilir. Bakterinin mide kanserleri ile çok yakından bir bağlantısı olduğu uzun süredir biliniyor” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı