REKLAMI GEÇ

Emzirme, annenin doğumda aldığı kiloları hızla vermesini sağlıyor

Emzirme, annenin doğumda aldığı kiloları hızla vermesini sağlıyor

1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası dolayısıyla bir açıklama yapan Denizli Devlet Hastanesi Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Dr. Ülker Çelik, emzirmenin hem bebeği hem anneyi birçok hastalıktan koruduğunu vurgulayarak, “Emziren annenin doğum öncesi kilosuna sağlıklı ve daha kısa sürede dönmesine yardımcı olabilir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Ekim 2017 Salı, 10:16

Emzirme Haftası’nın, çocukların yaşamlarının korunması için en basit yol olan anne sütü ile beslenmenin daha fazla teşvik edilmesi ve farkındalık oluşturulmasına yardımcı olduğunu söyleyen Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Dr. Ülker Çelik, “Emzirme, bebeklere ihtiyaç duyduğu besinleri sağlamak için en iyi yoldur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bebeklerin ilk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmesini sağlıklı yaşam için vazgeçilmez seçenek olarak önermektedir. Emzirme konusunda aile desteği ve sağlık sisteminin de katkılarıyla doğru bilgilendirme ile tüm annelerin emzirmesi sağlanabilir. Emzirme, anne ve çocuk arasında yakın sevgi dolu bir ilişki oluşturarak anne ve bebeğin duygusal tatminini sağlar ve anne sütü miktarında artışa sebep olur. Bilinenin aksine şekerli gıda ve şekerli sıvıların anne sütünü artırıcı etkisi yoktur. Anne sütü artışı için yeterli miktarda su içilmesi ve bebeğin sık emzirilmesi gerekmektedir” dedi.

ANNE SÜTÜ ÇOCUK ÖLÜMLERİNİ AZALTIYOR
Anne sütünün, bebeğin duyusal ve bilişsel gelişimine katkı sağladığını dile getiren Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Dr. Ülker Çelik, bebeği bulaşıcı ve kronik hastalıklara karşı korumak için emzirmenin önemine dikkat çekti. Çelik: “Sadece anne sütüyle beslenme, ishal veya zatürre gibi çocukluk çağının sık görülen hastalıklar nedeniyle görülen bebek ölümlerini azaltır ve hastalık döneminde çabuk iyileşmeye yardımcı olur. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), anne sütünün çocuk ölümlerini azalttığını ve erişkin dönemde de sağlık üzerine olumlu etkilerinin sürdüğünü belirtmektedir. Anne sütü ile beslenen bebeklerin erişkin döneminde şeker hastalığı, şişmanlık, metabolik sendrom, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyon daha az görülmektedir.

EMZİRME ANNENİN HIZLI KİLO VERMESİNİ SAĞLIYOR
Anne sütü ile beslenme, bebeğin yanı sıra anne ve topluma da katkı sağlamaktadır. Anne açısından meme ve yumurtalık kanserlerinin oluşum sıklığını azaltmanın yanında emziren annenin doğum öncesi kilosuna sağlıklı ve daha kısa sürede dönmesine yardımcı olabilir. Bunların dışında anne sütü hem ulaşılabilirlik hem de maliyet açısından oldukça uygun olduğundan aileye ve ulusal kaynaklara katkı sağlar” diye konuştu.

EMZİRMEYE NE ZAMAN BAŞLAMALI
Yeni Doğan Yoğun Bakım Ünitesi Uzmanı Dr. Ülker Çelik, bebeğin doğduğu andan itibaren bir saat içinde başlayarak ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesini belirterek gece ya da gündüz bebeğin isteğine bağlı olarak ne kadar isterse o kadar emzirilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, son olarak ilk 6 ay için bebeklerin, herhangi bir ek gıda ya da içecek hatta su bile olmadan sadece anne sütü ile beslenmesi, iki yıla kadar ya da ötesi için de besleyici, tamamlayıcı besinler ilave edilerek emzirmeye devam edilmesini önerdi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı