REKLAMI GEÇ

Denizli’de 3 kanser türü yaygın

Denizli’de 3 kanser türü yaygın

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahar Baltalarlı, Denizli’de en sık meme, prostat ve kolorektal  (kalın bağırsak) kanserlerinin görüldüğü, bunların tedavisinde de başarılı sonuçlar alındığını belirtti.

Büşra Kuru / DENİZLİHABER / 12 Ocak 2016 Salı, 08:45

PAÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Bahar Baltalarlı, Denizlihaber.com’a yaptığı açıklamada, bir kişiye kanser tanısı konduğunda depresyona kadar gidebilen sonuçlarla karşılaşıldığını, “Ben ne olacağım, ölecek miyim?” korkusu yaşandığını, oysa erken tanıyla tedavide başarılı sonuç elde edilebildiğini söyledi.

ERKEN TANI İLE SAĞ KALIM YÜKSEK
Meme kanseri, prostat kanseri, rektum ve jinekolojik kanserlerde erken tanı yöntemleri ile kitleler yakalandığında, hastanın yaşamını devam ettirmesinin normal kişiler ile aynı seviyede olduğunu belirten Prof. Dr. Baltalarlı, “Kanser hastalıklarının tedavi süreci diğer hastalıklara göre biraz zor. Yani hemen iki günde ilaç tedavisi ile müdahale olmuyor. İlerleme için uzun bir süre gerekebiliyor” dedi.

İYİLEŞECEĞİM GÖZÜ İLE BAKILMALI
Hastaların her zaman yaşama olumlu bakmaları gerektiğini, böyle yaklaşımın tedavi sürecinin daha kolay geçmesini sağladığını ifade eden Prof. Dr. Baltalarlı, hastaların psikolojik destek almalarını, aileleriyle iç içe olmalarını ve hastalıklarını paylaşmalarını önerdi.

denizli-kanser-pau-kanser-rahatsizligi-icPSİKOLOJİK SORUNLAR TEDAVİ UYUMUNU AZALTIR
Hastaların kanser teşhisi sonrasında içlerine kapanmasının yanlış olduğunu anlatan Prof. Dr. Baltalarlı, “Hastalığını kendileri ve çevreleri ile paylaşıp yardım alabilirler. Psikolojik sorunlarda hasta tedavi sürecinde kötüleşebilir ve tedavi uyumunu da azaltabilir. Biz bu gibi sorunlara karşı bölümümüzde kendi aramızda hastalarla küçük toplantılar ve eğlenceler yapıyoruz. Bunun dışında hastalar aileleri ile birlikte olmaları, onların sıcak desteğini almaları ve normal hayattan çok kopmamaları gerekiyor. İş düzeninizi aksatabilirsiniz. Ancak sosyalleşmek özellikle tedavide başarılı olmak adına çok önemli. Gerekirse psikolojik tedavi alınması lazım. Akla takılan soruların da doktorlar ile paylaşılması çok önemli” diye konuştu.

DENİZLİ’DE EN ÇOK GÖRÜLEN KANSER TÜRLERİ
Pamukkale Üniversitesi Fahri Gökşin Onkoloji Merkezi’nde tedavi olan kanser hastalarının çoğunda olumlu sonuçlar elde ettiklerini söyleyen Prof. Dr. Bahar Baltalarlı, “Kanserde erken teşhis çok önemli. Denizli’de Türkiye’deki gibi ileri yaşlarda erkeklerde prostat kanseri, bayanlarda meme kanseri, kolorektal kanserler çok sık görülüyor. Bunların tedavisinde başarı düzeyi oldukça yüksek. Akciğer kanserleri ile de çok başarılı sonuçlar elde ettik. Ancak akciğer kanserlerinde süreç biraz daha uzun” ifadesini kullandı. 

Kanser tedavisinin ekip işi olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Baltalarlı, kanser tedavisi yaparken cerrah, patolog, radyolog,  nükleer tıp uzmanı,  radyo onkoloğu, medikal onkolog hepsinin bir arada tedavide bulunması gerektiğini, PAÜ’de bu sistemin işlediğini, hastaların mutlaka bu tip olanaklara sahip merkezlere gitmesini önerdiklerini, çünkü kanserde tedavi süreci nin çok önemli olduğunu kaydetti.

Prof. Dr. Baltalarlı, PAÜ Fahri Gökşin Onkoloji Merkezi’nde onkoloji ile ilgili tüm birimlerin bir çatı altında toplandığını, tümör konseyi ile birlikte hastaların tedavisini yönlendirdiklerini, çoğu hastaların kanser tanısı aldıktan sonra tümör konseyi ile tedavisine başlanıldığını sözlerine ekledi.

denizli-kanser-pau-kanser-rahatsizligi-ic-1

HASTALAR İÇİN DUVARLAR BOYANDI
Bu arada, PAÜ Fahri Gökşin Onkoloji Merkezi’nin radyasyon ekibi, hastaların tedavi gördüğü odayı renklendirmek için resimler yaptı. Giriş kapısında hastaları karşılayan resimler, hemen hemen tüm duvarı kaplamış durumda.

 

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı