REKLAMI GEÇ

Denizli’de bin çölyak hastası var

Denizli’de bin çölyak hastası var

Ömür boyu sürecek olan gluten içermeyen besinlerden oluşan, doğru, dikkatli ve sıkı bir diyet ile yaşamayı gerektiren Çölyak hastalığı, bilinçli bir takip gerektiriyor. Denizli’de yaklaşık 1000 çölyak hastası bulunuyor.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Mayıs 2014 Cuma, 11:36

Çölyak hastalığına yönelik toplumsal bilincin oluşturulması amacıyla 9 Mayıs “Dünya Çölyak Günü” ilan edildi. İl Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, gün dolayısıyla Denizli Çölyak Derneği’ni ziyaret etti. Tekin’e ziyaretinde yardımcıları Dr. Servet Güneş ile Ahmet Pişkin de eşlik etti. Denizli Çölyak Derneği Başkanı Türkan Satır ve Yönetim Kurulu ile Denizli’deki Çölyak hastaları ile ilgili yapılan çalışmalarla ilgili görüş alışverişinde bulunuldu.

İl Sağlık Müdürü Mahmut Tekin, Denizli’de yaklaşık 1000 çölyak hastası olduğunu, bu hastalıktan ömür boyu sürecek olan gluten içermeyen besinlerden oluşan, doğru, dikkatli ve sıkı bir diyet ile yaşamayı gerektirdiğini ifade etti. Tekin, “Çölyak Hastalığı bulaşıcı bir hastalık olmayıp çölyak hastalığı; buğday, arpa, çavdar, yulaf gibi tahılların içerisinde bulunan gluten isimli bir proteinin bağırsaklardaki sindirimi sağlayan tüysü oluşumlar denilen yapıların bozulmasına sebep olan ve dolayısıyla da yiyeceklerdeki besinin emilmesini engelleyen ve ince bağırsakta hasarlar oluşturan bir alerjik sindirim sistemi hastalığıdır. Çölyak hastalığı genetik bir hastalıktır. Ailevi kalıtım söz konusudur. Hastalık yaşamının her hangi bir bölümünde ortaya çıkabilmektedir. Çölyak hastalığı bazı bireylerde yıllarca hiç belirti vermez veya çok hafif seyredebilir ve kişi çölyaklı bir hasta olduğunu uzun süre fark etmeyebilir. Hastalık tipik belirtilerle başlayabileceği gibi çok hafif belirtilerle de seyredebilir.

Çölyak hastalığı olan çocuklarda özellikle karın ağrısı, karında şişlik, ishal, huzursuzluk, iştahsızlık, enfeksiyonlarda artış ve gelişme geriliği, kusma, kilo alamama ve boy uzamasında yavaşlama gibi tipik belirtilerle ortaya çıkabilir. İleri yaşlarda hastalığın belirtileri daha geniş bir yelpazeye yayılır” dedi.

Çölyak hastalığının yetişkinlerde görülen belirtileri hakkında da bilgi veren Tekin, “Karın bölgesinde öne doğru şişkinlik, yaşa göre kilo azlığı, kas zayıflığı, kansızlık, dışkıda anormallik, büyük tuvalet ihtiyacının artması, ishal, kusma, bezginlik, nedeni bilinmeyen karaciğer hastalıkları, büyüme geriliği, ağız içinde oluşan aftlar, iştahsızlık, gaz şikayetleri, eklem ve kemik ağrıları, sinirlilik, ciltte kaşıntılı döküntüler, görülen en önemli belirtilerdir” dedi.
Çölyak hastalığının insan sağlığı üzerinde önem taşıyan birçok değişimlere neden olmasından dolayı doğru teşhisinin önemli olduğuna dikkat çeken Tekin, “Teşhis yöntemlerinden kan testleri serolojik özel testler ile ön tanı konmakta ancak kesin tanı ince bağırsak biyopsisi ile konmaktadır” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı