REKLAMI GEÇ

Denizli’deki ağır ruhsal problemli hasta sayısı 1.200

Denizli’deki ağır ruhsal problemli hasta sayısı 1.200

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk, il genelinde bin 200 ağır ruhsal problemli hasta bulunduğunu, bunların tedavisi için ikinci bir Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin Servergazi Devlet Hastanesi (SDH) bünyesinde açılacağını belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Ocak 2016 Perşembe, 13:40

Denizli Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Dr. Berna Öztürk, Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin ağır ruhsal problemli hastaları topluma kazandırmada büyük role sahip olduğunu, Denizli Devlet Hastanesi bünyesinde 15 Mayıs 2011’de hizmete giren birimin Türkiye’de açılan ilk 10 merkez içersinde yer aldığını söyledi.

denizli-toplum-ruh-sagligi-berna-ozturk

GÜNLÜK 70 HASTAYA TEDAVİ HİZMETİ
Bu merkezlerin, Sağlık Bakanlığı’nın faaliyete geçirdiği bir sosyal proje ve ağır ruhsal problemli hastaların topluma kazandırılmasında çok önemli rolleri olduğunu ifade eden Öztürk “Şu an itibariyle Denizli TRSM’nde bin 200 kayıtlı hastamız bulunmaktadır. Bunlardan günlük ortalama 70 hasta aktif olarak merkezimize gelerek tedavileri yürütülmektedir. Merkezimizde ağır ruhsal problemi olan hastalara (şizofreni, şizoafektif bozukluk, psikoz) toplum temelli ruh sağlığı modeli çerçevesinde psikososyal destek hizmeti verilmektedir” dedi.

Şizofreninin yaşamda mücadelesi zor, aynı zamanda aile ve iş ortamını ile sosyal ilişkilerini etkileyen psikososyal bir hastalık olduğuna dikkat çeken Öztürk, merkezin ruh sağlığı anlamında koruyucu sağlık hizmeti sunarak hastaları topluma yeniden kazandırdığını, engelli kamu personeli sınavını geçerek kamuda çalışmaya başlayan hastaların bunun güzel bir örneğini oluşturduğunu kaydetti.

denizli-toplum-ruh-sagligi-ic

2 TOPLUM RUH SAĞLIĞI MERKEZİ AÇILACAK
Hastaların topluma kazandırılmasında, mesleki, ailesel işlevlerini sürdürmelerinde ve üretkenliklerini arttırmalarında Halk Eğitim Merkezi’nden gelen resim, müzik, beden eğitimi, folklor, el sanatları öğretmenlerinin de katkıları bulunduğunu anlatan Öztürk, çok yakında Servergazi Devlet Hastanesi bünyesinde Denizli’nin 2. Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nin açılacağını sözlerine ekledi.

denizli-toplum-ruh-sagligi-taner-degirmenci

HASTALARDAN 12’Sİ SINAVDA BAŞARILI OLDU
TRSM Sorumlusu Psikiyatri Uzmanı Dr. Taner Değirmenci ise, merkezde hastaların takip ve tedavilerinin yapıldığını, gerektiğinde evde de tedavi hizmetlerinin yürütüldüğünü belirterek, şunları söyledi:

“Merkezimizde; 1 psikiyatrist, 1 psikolog, 1 sosyal hizmet uzmanı, sorumlu hemşire ve gezici ekipte yer alan hemşireler, 2 şoför, 1 hizmetli, 2 güvenlik elemanı, 1 tıbbi sekreter görev yapmaktadır. Hedefimiz ruh sağlığı anlamında koruyucu hizmet sunmak, hastaları topluma yeniden kazandırmak, mesleki, toplumsal ve ailesel işlevselliklerini geliştirmek, üretkenliklerini arttırmak, akut alevlenmeleri engelleyerek hastaneye yatış sıklığını azaltmaktır. Ayrıca etiketlenerek toplum dışına itilmiş hastaların kendi kendini idare edebilecek, bağımsız yaşayabilecek hale getirilmesini sağlayarak ailelerin yükünü azaltmaktır. Merkezimize gelen hastalarımız arasında engelli kamu personeli sınavlarını vererek, aktif çalışmaya başlayan 12 hastamız mevcuttur.”

denizli-toplum-ruh-sagligi-caglar-ilyaz

YATILI MERKEZLERE YERLEŞTİRME
TRSM’nde görev yapan Sosyal Hizmet Uzmanı Çağlar İlkyaz da merkeze gelen tüm hastalara özürlü kimlik kartı ve paso çıkarıldığını, ihtiyacı olan ve kriterleri uygun hastalara özürlü maaşı bağlanması için gerekli işlemler başlatıldığını, sosyal desteği yetersiz olup öz bakım becerisini yapamayan kimsesiz hastaların yatılı bakım merkezlerine yerleştirilmesinin sağlandığını anlattı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı