REKLAMI GEÇ

Diş çürüğü erken doğum nedeni

Diş çürüğü erken doğum nedeni

Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, ağız ve diş sağlığının genel sağlığın ayrılmaz bir parçası olduğunu belirterek, diş çürüğü ve diş eti enfeksiyonlarının çocuklarda büyüme yetersizliğine, kadınlarda ise düşük ve erken doğuma neden olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Şubat 2016 Pazar, 17:23

Dünya Sağlık Örgütü’nün tespitlerine göre; diş çürüğü ve diş eti rahatsızlıkları yaygınlığı ve tekrarlama oranları nedeni ile insanların karşılaştığı en büyük sağlık sorunlarından birisi olduğuna dikkat çeken Denizli Diş Hekimleri Odası Başkanı Musa Akyol, diş çürüğü ve diş eti hastalıkları aynı zamanda önlenebilir hastalıklar olduğunu söyledi. Türkiye’de koruyucu sağlık hizmetlerinin uygulanmaması ve bunun sonucunda ortaya çıkan tedavi taleplerinin hizmete ulaşmadaki zorluklar nedeniyle karşılanamaması sonucu diş ve diş eti hastalıklarının yaptıkları yıkımın oldukça fazla olduğunu değinen Akyol, ağız ve diş sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı.

ÇOCUKLARDA BÜYÜME YETERSİZLİĞİNİN NEDENİ
Diş çürüğü ve diş eti rahatsızlığının 5-17 yaş grubu çocukların yüzde 60’ında büyüme yetersizliğine, ileri derecedeki diş eti rahatsızlığının ise anne adaylarında 8 kat daha fazla erken doğum ve düşük ağırlıklı bebek yapma riskine sebep olduğunu açıklayan Akyol, “Diş çürüğü ve diş eti hastalığı olan 39-69 yaş grubunda kroner kalp hastalığı görülme riski 3-7 kat daha fazladır. Ayrıca, kötü ağız hijyenine sahip olan bireylerin kronik solunum sistemi hastalıklarına yakalanma riskinin 4-5 kat daha fazla olduğu bilinmektedir. Diabetlilerde ağız hijyeninin düzeltilmesi durumunda şeker düzeyinde düşüşler olduğu gözlenmiştir” dedi.

HASTA OKULLARI KURULACAK
Koruyucu ağız diş sağlığı uygulamalarının yetersiz olduğu Türkiye’de ağız ve diş sağlığı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla Hasta Okulları’nın kurulacağını açıklayan Akyol, “Türkiye Diş Hekimleri Birliği, Akademisi tarafından çeşitli hasta gruplarına ve okul öncesi çocuklarda ağız diş sağlığının anlatılacağı “Hasta Okulu” kuracak. Öncelikle Ankara’da kurulacak olan Hasta Okulları, ileriki yıllarda Denizli’de de hayata geçirilmesi planlanmaktadır” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı