REKLAMI GEÇ

Diyabeti hafife almayın

Diyabeti hafife almayın

Pamukkale Üniversitesi(PAÜ) Hastanesi Endokrinoloji Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fulya Akın, diyabetin yaklaşık 10 milyon kişiyi kapsayan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğunu vurguladı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 12 Kasım 2014 Çarşamba, 11:43

Prof. Dr. Fulya Akın, “Dünya Diyabet Günü” dolayısıyla yaptığı açıklamada, diyabetin insülin eksikliği ya da insülin etkisindeki defektler nedeniyle organizmanın karbonhidrat, yağ ve proteinlerden yeterince yararlanamadığı, sürekli tıbbi bakım gerektiren, kronik bir metabolizma hastalık olduğunu belirtti.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER ETKİLİ
Prediyabet ve diyabetin toplumda yaklaşık 10 milyon kişiyi kapsayan önemli bir halk sağlığı sorunu olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Akın, “Tip 2 diyabetin gelişmesinde çevresel faktörlerin rolü açıktır. Toplumların modern yaşam biçimini benimsemesi, insanları daha az hareket etmeye ve beslenme alışkanlıklarını hızla değiştirmeye yöneltmiştir. Son çeyrek yüzyılda doymuş yağlardan zengin, posadan fakir, kalorisi yüksek ve hızlı hazırlanan beslenme tarzının benimsenmesi diyabet sıklığında hızlı bir artışa yol açmıştır” dedi.

TEST YAPTIRIN
Risk grubundakilere test yaptırmalarını öneren Prof. Dr. Fulya Akın, “Yaşam tarzı-diyabet riskini artıracak yönde-hızla değişen toplumumuzda , diyabet bilincinin yerleştirilmesi açısından, kuşkulu durumlar ve yüksek riskli kişiler dışında, çocuklar ve gebe olmayan erişkinlerde diyabet tanısı için açlık kan şekeri tercih edilmelidir.Diyabet semptomları açısından kuşkulu durumlarda ve yüksek riskli kişilerde açlık kan şekeri normal sınırlarda olsa bile OGTT yapılmalıdır. Risk grubundaysanız test yaptırmalısınız” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı