REKLAMI GEÇ

72 saat sonunda ateşiniz düşmediyse…

72 saat sonunda ateşiniz düşmediyse…

Denizli Devlet Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Banu Er, zatürrenin, dünyada hem çocuklarda hem de yetişkinlerde en çok ölüme neden olan enfeksiyon olduğunu belirterek, 12 Kasım Dünya Zatürre Günü öncesinde hastalığın tedavisi ve korunma yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 9 Kasım 2017 Perşembe, 13:03

Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla ortaya çıkan zatürre, bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı meydana geliyor. Akciğerlerdeki hava almamıza yarayan ‘alveol’ denilen keseciklere kadar ulaşan mikroplar, burada iltihaba yol açıyor.

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Banu Er, zatürreye karşı özellikle çocukları, 65 yaş üstü kişileri ve kronik hastalığı olanları uyarıyor. Er, “Pnömoni halk deyimiyle zatürre, özellikle kış dönemlerinde çok sık görülen akciğerin iltihabıdır. Bakteri, virüs, mantar gibi çeşitli mikroplarla oluşan, sık görülen, hekime başvurmaya neden olan, en fazla ölüme yol açabilen hastalıklar arasında yer almaktadır. Özellikle çocuklarda, 65 yaş üstü yaşlılarda, akciğer hastalığı, böbrek yetmezliği ve şeker hastalığı gibi kronik bir hastalığa sahip olanlarda, sigara içenlerde, bağışıklık sistemini baskılayan bir hastalığı ya da ilaç kullanan kişilerde daha sık görülmektedir” diye konuştu.

BOL SIVI TÜKETİMİ İSTİRAHAT ŞART
Er, zatürre belirtileri olanların vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiğini, hastalığın tedavisine ne kadar erken başlanılırsa tedavi başarısının o kadar arttığını söyleyerek şöyle devam etti:

“Öksürük, balgam çıkarma, göğüs ağrısı en sık rastlanan belirtilerindendir. Bu belirtilerle başvuran hastalara muayene sonrası çoğunlukla akciğer grafileri çekilerek tanı konur. Hastane yatışı gerekecek hastalarda kan ve balgam testleri, gerektiğinde tomografi istenir. Hastalar tanı konulduktan sonra 1-2 hafta sık kontrole çağırılır. Tedavisinde antibiyotikler, bol sıvı alımı, istirahat, ateş düşürücüler kullanılır. Hastane yatışı ve ek olası durumlarda girişimsel işlemler, yoğun bakımda solunum desteği tedavide yer alabilir” dedi.

SİGARA İÇENLER VE KRONİK HASTALIĞI OLANLAR RİSK ALTINDA
Zatürrenin önlenmesinde öncelikle altta yatan kronik hastalıkların kontrol altına alınması, düzenli ve dengeli beslenme, hijyenik önlemler ile sigara ve alkol gibi alışkanlıkların bırakılmasının büyük önem taşıdığına dikkat çeken Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Banu Er; “Bu önlemlerin yanında ayrıca influenza (grip) ve pnömokok aşıları ile de zatürre sıklığı ve ölüm oranı azaltılabilir. Zatürre tanısı konulduktan 1-2 hafta sonra hekim hastayı kontrole çağırabilir. Ancak zatürre tanısı almış bir hastanın, tedavi başlangıcından 72 saat sonra hala ateşi düşmediyse, genel durumunda kötüleşme varsa mutlaka tekrar hekimine kontrole gitmesini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı