REKLAMI GEÇ

Bu eğitim hayat kurtaracak

Bu eğitim hayat kurtaracak

Sağlık Müdürlüğü’nden hayat kurtaracak eğitim. Doğumda gelişebilecek riskleri en aza indirebilmek amacıyla düzenlenen Yenidoğan Canlandırma Programı (Neonatal Resusitasyon Programı- NRP) eğitimi tamamlandı. 3 gün süren eğitime katılan 55 sağlık çalışanı düzenlenen törenle sertifikalarını aldı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 24 Şubat 2018 Cumartesi, 11:17

2018 yılının ilk “Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Eğitimi”, Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar Programlar ve Kanser Şubesi bünyesinde hizmet veren çocuk, ergen, kadın ve üreme sağlığı hizmetleri birimi koordinasyonunda gerçekleştirildi.

Sorumluluğunu Dr. Mehmet Değirmenci’nin yürüttüğü ve “Uygulayıcı Eğitimin” alındığı kursta, Pamukkale Üniversitesi ile İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Denizli NRP eğitimcileri tarafından yenidoğana en uygun güncel yaklaşımlar ve uygulamalar aktarıldı.

Yürütülen programlar ve çalışmalarla doğumda gelişebilecek yenidoğan mortalitesini ve asfiksinin yol açacağı sekelleri en aza indirmede önemli bir başarı elde edildiği ve bebek ölüm hızının azaltıldığının aktarıldığı uygulayıcı eğitimine; kamu ve özel hastaneler ile 112 il ambulans servisi başhekimliğinde görevli 17 hekim ile 38 ebe/hemşire/ATT/paramedik olmak üzere 55 sağlık çalışanı katıldı.

Eğitimin son gününde düzenlenen sertifika törenine Vali Yardımcısı Ali Cergibozan, Sağlık Müdürü Berna Öztürk, Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanı İbrahim Emreoğlu, Halk Sağlığı Hizmetleri Başkanı Aytekin Polat, kursu veren NRP eğitimcileri ile kursiyerler katıldı.

Törende konuşan Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, yenidoğan ölümlerinin azalmasında Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) eğitiminin öneminin büyük olduğuna dikkat çekerek, bu eğitimler sayesinde Dünya’daki yenidoğan ölümlerinin önlenebileceğini söyledi.

Öztürk, “Ne acı ki dünyada yılda 4 milyon yenidoğan ölmektedir. Bunların %19’u doğum sonrası asfiksiye bağlı kaybedilmektedir. Bir başka ifadeyle uygun yaklaşımla dünyada her yıl bir milyon yenidoğan kurtulabilecektir. Asfiksili bir bebeğe yaşamın ilk birkaç dakikasında yapılan girişimlerin sonuçları, yaşamın niteliğini doğrudan etkileyerek tüm bir yaşam boyunca sürecek sonuçlar doğurmaktadır. Her yenidoğanın, yeterli ve doğru bakımı almaya hakkı vardır. Bu hak, doğum odasında uygun gereçlerin ve eğitimli sağlık personelinin her an hazır olması ile karşılanabilir. Aslında olaya böyle baktığınızda burada alınan eğitimin ne kadar önemli olduğu bir kez daha ortaya çıkıyor. Demek ki iyi bir yenidoğan canlandırma programı ile kazanabileceğimiz Dünya’da yaklaşık 1 milyon bebeğimiz var. Düşünün ki yapacağınız bir müdahale ile sağlıklı hayatta olabilecek bir bebek belki de doğru yapmadığınız bir müdahale yüzünden hayatı boyunca engelli olabilir ya da onu kaybedebiliriz. Bu hem o yaşayan bebek için hem de aile için oldukça zor bir durum olur. Yenidoğan Canlandırma Programı (NRP) Sağlık Bakanlığımız tarafından asfiksiye bağlı bebek ölümlerinin ve sekellerin önlenmesi amacıyla 1998 yılından bu yana yürütülmektedir. Bizim de Müdürlük olarak bu eğitimlerimiz devam edecektir. NRP Eğitimleri ile amacımız; Doğum eylemine müdahale eden bütün sağlık personelimizin sertifikalandırılmasıdır. Ben programın İlimizde başarı ile yürütülmesinde önemli katkılar sunan Kurs Sorumlusu Dr.Mehmet Değirmenci’ye, eğitimci olarak destek veren Pamukkale Üniversitesi, Denizli Devlet Hastanesi ve İl Sağlık Müdürlüğümüzde görev yapan değerli hekim, hemşire ve ebelerimizden oluşan eğitimci ekibine teşekkür ediyor, mesleki yaşamlarında önemli katkılar sağlayacağı inancıyla sertifika almaya hak kazanan tüm ekip arkadaşlarımı kutluyorum” diye konuştu.

Denizli Vali Yardımcısı Ali Cergibozan da yeni doğan bebeklerin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmesi ve yaşamlarını sağlıklı sürdürmelerinin önemine vurgu yaptı.

Cergibozan: “Sağlık hizmetleri geçmişten günümüze hızlı bir şekilde gelişmekte ve vatandaşlarımız güvenli bir şekilde sağlık tesislerinden yararlanmaktadır. Önceden hastane dışı sağlıksız şartlarda doğumlar yapılırken, günümüzde anne adayları hastanede hijyenik ortamda ve uzman hekimler tarafından doğumlarını gerçekleştirmektedir. Tabi burada verilen eğitimler yenidoğanlarda ölüm oranlarının hiç olmaması ya da en asgari seviyeye indirilmesi açısından önem arz etmektedir. Siz sağlık çalışanlarımızın çabalarıyla yenidoğan çocuklarımızı kaybetmemek temel hedefimizdir. Bu kursun tertip edilmesinde başta Sağlık Müdürümüz Uz. Dr. Berna Öztürk başta olmak üzere emeği geçen tüm sağlık çalışanlarımızı kutluyorum” dedi.

Konuşmaların ardından gerçekleştirilen tören ile kurs sorumluları ve eğitimcilere sertifikaları verildi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı