REKLAMI GEÇ

Engelli olup, hastane koridorlarına girdiler

Engelli olup, hastane koridorlarına girdiler

Denizli Devlet Hastanesi’nin yönetim kadrosu, bir günlüğüne engelli olup, sağlık kurumunun koridorların girdi ve onların gözünden hayata baktı.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Mayıs 2014 Cuma, 10:49

Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği Engelliler Haftası dolayısıyla farklı bir uygulamaya imza attı. Genel sekreterlik bünyesindeki idareciler, Denizli Devlet Hastanesi’nde yapılan uygulamaları ve yaşanan sıkıntıları görmek için bir günlüğüne engelli oldu.

Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. İlhami Beyaztaş görme engelli, Denizli Devlet Hastanesi Hasta Hizmetleri ve Sağlık Otelciliği Müdürü Abdullah Tok koltuk değnekli, Denizli Devlet Hastanesi İdari Mali Hizmetler Müdür Yardımcısı Yavuz Tosun da tekerlekli sandalyeli olarak, hastane koridorlarına girdi. Engelli vatandaşların da katıldığı bu uygulamayla sağlık alanında yaşanan sıkıntıları yerinde tespit edildi.

EMPATİ KURDULAR
Uygulamanın ardından Denizli Kamu Hastaneler Birliği Tıbbi Hizmetler Başkanı Op. Dr. İlhami Beyaztaş, görme engelli rolünde yaşadığı duygularını anlattı: Beyaztaş, “Biz, bugün burada engelli arkadaşlarımızla beraber onların derdini anlamak, onlarla empati kurarak bu işin ne kadar zor olduğunu ve bir ihtiyacın ne kadar zor giderildiğini hep beraber yaşamak istedik. Bunları özellikle yönetici olarak hissetmemiz gerekiyor. Hissetmediğimiz zaman sorunlara önlem alamayız. Bunun için güzel bir proje oldu” dedi.

Denizli Devlet Hastanesi Yöneticisi Op. Dr. Kadir Gökhan Saçkan da gün içerisinde birçok hastayla beraber engelli hastaların da hastaneye geldiğini, onların polikliniklere kolay erişebilmesi ve kayıtlarını daha rahat yapabilmesi için bazı önlemler aldıklarını söyledi.

İLETİŞİMDE KOLAYLIK
İşitme Engelliler Derneği Başkanı İbrahim Çelebioğlu ise, hastanelerde engelliler için yapılan uygulamaların daha da gelişmesini dileyerek, “Hastanelerde güzel girişimler var. Hastanelerde işaret dili zorunlu hale gelmiş ve personeller işaret dili biliyor. İletişim konusunda daha önce sıkıntılar yaşıyorduk. Şuanda derdimizi kolayca anlatabiliyoruz. Hastane yönetimine de bu konuya dikkat çektiği için teşekkür ediyorum” dedi.

Sakatlar Derneği Başkanı Osman Çiyancı da engelli sorununun bir kişinin değil herkesi ilgilendiren bir konu olduğunu,hiç kimsenin kendini engelli olarak görmemesi gerektiğini,engelin sadece beyinde olduğunu ifade etti.

ENGELLİLERE HİZMET ORTAMI SAĞLANIYOR
Denizli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreteri Osman Acar da engelli vatandaşların sağlık sisteminden yararlanırken hayatını kolaylaştırmak için ellerinden geleni yaptıklarıkaydederek, “Engelli vatandaşlarımıza tanınan haklar onlara verilmiş birer bağış ya da onlara yapılmış bir iyilik değil, onların insan olmalarından kaynaklanan doğal haklarıdır. Engellilere insanca yaşatacak ortamları hazırlamak, onları topluma kazandırmak bizim en önemli sorumluluklarımızdır. Bizde sağlık alanında engelli vatandaşlarımızın diğer vatandaşlar gibi aynı hizmetten yararlanabilmesi için çalışmalar yapıyoruz” dedi.

İdarecilerin engellileri anlamak ve empati kurmak amacıyla onların yerine geçtiklerini, böylece sağlık sektöründe engelliler için yapılan çalışmaları inceleme fırsatı bulduklarını anlatan Acar, şunları söyledi:
“Hastanelerin kaldırımları, otoparkları, bina girişleri ve bina içi düzeni, görme engelliler için hissedilebilir yüzey, asansör ve merdivenler, engelli polikliniği, hasta odaları ve tuvaletler başta olmak üzere engelli bireylerimize hizmet sunacak şekilde eksikliklerin giderilmesine çalışılmaktadır.

Bununla ilgili Genel Sekreterliğimizce oluşturulan uzman ve teknik ekip ile her ay sağlık tesislerimiz değerlendirilmektedir. En çok düzenlemenin bulunduğu tesislerimiz ADSM ve Çal Devlet Hastanesi olup diğer sağlık tesislerimizde eksikliklerin giderilmesi için çalışmalar devam etmektedir. Bu bağlamda bina girişlerinde bulunan rampa eğiminin yüzdesinin uygun seviyeye getirilmesi, hastane yerleşkesi kabartma haritası temin edilmesi, engelli hasta odaları ve tuvaletlerin düzenlemeleri öncelik arz etmektedir. Sağlık tesislerimizin tamamında işaret dili bilen personel bulunmakta, ayrıca hastane içinde engelli vatandaşlarımızda refakat etmek üzere personel yer almaktadır. Tüm bu uygulamaları birliğimize bağlı hastanelerde maksimum seviyeye çıkararak engelleri ortadan kaldıracağız.”

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı