REKLAMI GEÇ

Gebelikte doğru sanılan yanlışlar

Gebelikte doğru sanılan yanlışlar

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Gökhan Kinaş, gebelikte hastaların internet ve çevrelerinden öğrendikleri bilgileri doğru olarak kabul ettiklerini, ancak bunların çoğunun, üstelik de büyük risk taşıyan yanlışlar olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 28 Kasım 2017 Salı, 18:19

Günümüzün hastalığının internet olduğunu belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Murat Gökhan Kinaş, internetten ve çevreden öğrenilen bilgilerle, işin uzmanına artık danışılmadığını ifade etti, gebelik döneminde yapılan yanlışları açıkladı.

“GEBELİK ÖNCESİNDE DOKTORA GİTMEME NEDEN YOK”
Hamile anne takibinin gebelik ile birlikte başladığı kanısının yanlış olduğunu söyleyen Dr. Gökhan Kinaş, “Sağlıklı bir gebelik için en az 2-3 ay öncesinde bazı tedbirler ve takviyeler için hekiminize başvurmanız gerekmektedir. Gebelik öncesi folik asit takviyesine başlanmalıdır. Bunun dışında herhangi bir risk yok ise multivitamin gibi besin takviyeleri almaya da gerek yoktur. İnternette yazılananın aksine özellikle A vitamininin fazla alınmasından kaçınılmalıdır” dedi.

“YENİ ADET GÖRDÜM GEBE OLMAM”
Hastalarda adet ile vajinal kanama arasında kavram karmaşası olduğunu belirten Dr. Gökhan, her vajinal kanamanın sadece adet döngüsünde olmadığını ve erken gebelikte de kanama olabileceğini söyledi. Ayrıca adet kesilmesinden sonra bunun hemen menopozla alakası olduğunu söyleyenler için de, “Menopoza girmeyen bir hasta da uzun süre adet görmeyebilir. Menopoz için yumurtalık rezervinin laboratuar tetkiklerinde de gösterilerek teyit edilmesi gerekir. Yumurtalık rezervi normal ise hastada gebelik oluşma olasılığı vardır” dedi.

“GEBELİK ÖNCESİ VEYA GEBELİKTE AŞI ZARARLIDIR”
Bir başka yanlış veya eksik bilginin aşılanma durumuyla ilgili olduğu söyleyen Dr. Kinaş, “Gebelik öncesi kızamıkçık ve suçiçeği bağışıklığı araştırılmalı, eksik ise gerekli aşılanma yapılmalıdır. Canlı aşılar gebelikten 1 ay öncesine kadar yapılabilir. Gerekli aşıların gebelik öncesi ve gebelikteki aşıların yapılması anneyi ve bebeği zararlı enfeksiyonlardan korur ve bebekte oluşacak zararları önler” diye konuştu.

“EMZİRME, GEBE KALMAYI ÖNLER”
Emziren bayanların gebe kalmayacaklarını düşündüklerini ve korunmadıklarını anlatan Dr. Kinaş, “Emziren kişilerde düzenli emzirme varsa (4-6 saat aralıklarla), sadece anne sütü ile besliyorsa, adet görmüyorsa ve ilk 6 aylık dönemde ise emzirme % 98 korur. Ancak, gebelikte herhangi bir risk faktörü yoksa cinsel ilişki kısıtlaması yoktur. Yani gebelik oluşma riski mevcuttur” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı