REKLAMI GEÇ

Göğüste 20 dakikadan fazla süren ağrıya dikkat!

Göğüste 20 dakikadan fazla süren ağrıya dikkat!

Servergazi Devlet Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Sara Çetin Şanlıalp, göğüs bölgesinde 20 dakikadan fazla süren, ağırlık ve basınç şeklinde hissedilen ağrıların kalp krizinin habercisi olduğunu belirtti.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 21 Kasım 2016 Pazartesi, 12:26

Kardiyoloji uzmanı Dr. Sara Çetin Şanlıalp, kalbi besleyen koroner arter olarak adlandırılan ana damarların tıkanması sonucu kalbin beslenememesi ve oksijensiz kalması nedeniyle etkilenen kısımlarının hasarlar gördüğünü, bunun sonucunda da kalp krizinin oluştuğunu ifade etti.

denizli-kalp-krizi-dikkat-1

Günümüzde kalp krizinin dünyada en önde gelen ölüm sebeplerinden birisi olduğuna dikkat çeken Dr. Şanlıalp, kalp krizinin en önemli belirtisinin göğüste oluşan ağrı olduğunu, bu ağrının 20 dakikadan uzun süren ağırlık ve basınç hissi şeklinde hissedildiğini söyledi.

Vücutta fazla olan kötü kolesterol ve kalsiyumun damarlarda çökmesiyle plaklar oluştuğunu ve damarların daraldığını anlatan Dr. Şanlıalp, “Eğer plaklar herhangi bir nedenle kırılacak olursa beyaz kan hücrelerinin etkisiyle kalp damarlarını tam tıkayarak yani pıhtı oluşturarak kalp krizine neden olabilir. Bu en kötü kalp krizi şeklidir ve hasta hemen acil servise getirilmelidir. Eğer plaklar damarları zamanla yavaş yavaş daraltıyorsa hasta fiziksel ya da duygusal stres anında sadece göğüs ağrısı çeker. Hastaya bu dönemde teşhis konulursa, tıbbi tedavi ya da anjiyografi ile tedavi edilir” dedi.

Sigara içmenin, kolesterol bakımından zengin yiyeceklerle beslenmenin, obezite, yüksek tansiyon, diyabet hastalığı ve yüksek kolesterolün kalp krizini tetiklediğine işaret eden Dr. Şanlıalp, “Erkeklerde 40 yaşından, kadınlarda ise 50 yaşından ya da menopoz sonrası risk faktörleri taranmalıdır. Sigara içmek kalp damar hastalıkları için güçlü ve bağımsız bir risk faktörüdür. Pasif içicilik de yine risk artırmaktadır. Doymuş yağ asitleri yerine doymamış yağlar tercih edilmeli, günlük tuz alımı 5-6 gr ile kısıtlanmalıdır. İşlenmiş gıdalardan uzak kalınmalı, lifli ve kepekli besinler tüketilmelidir. Günde 200 gr sebze ve meyve tüketilmeli, haftada 2 kez balık yenmelidir” önerilerini yaptı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı