REKLAMI GEÇ

Gözünüzü larvalardan koruyun

Gözünüzü larvalardan koruyun

Denizli Devlet Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nafiz Karpuzoğlu, özellikle tarla, bağ, bahçe ve hayvancılık işiyle uğraşanların, larvaları ile hastalığa yol açan miyaz sineklerine karşı dikkatli olmaları uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Eylül 2015 Perşembe, 15:49

Miyaz sineklerinin özelikle köylerde hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde görülen iri cüsseli, mavi, yeşil, sarı renkli sinekler olduğunu belirten Dr. Mustafa Nafiz Karpuzoğlu, bu sineklerin hayatta kalabilmeleri için başka canlı organizmalara ihtiyaç duyduklarını söyledi.

denizli-lavra-goz-rahatsizligi-ciftciler-icMiyaz sineklerinin büyüklüklerinin 1 -2 mm büyüklüğünde, küçük ve şeffaf oldukları için gözle görülmesinin zor olduğunu anlatan Karpuzoğlu, ülkemizde 35 – 40 tür miyaz sineğinin bulunduğunu ve en çok yaz aylarında bu sineklerin görüldüğünü kaydetti.

Karpuzoğlu, “Bu sinekler larvalarını normalde koyun, keçi gibi hayvanların göz veya burun deliklerine bırakır. Larvalar burada olgunlaşınca toprağa düşer sonra erişkin haline dönüşür. Zaman zaman insanlar da bu duruma maruz kalmaktadır. İnsanlarda göz, burun, kulak, yaralı doku, ağız ve diş etine larva bırakabilmektedirler. Bu sinek özellikle yemiş bahçelerinde, hayvancılığın yoğun olduğu bölgelerde sık görülmektedir. Nadiren evlerde de rastlanmaktadır. Yaz aylarında özellikle sabah saat 10’dan ikindi saatlerine kadar çok aktiftirler” dedi.

Larvaların göz tabakasına püskürtülmesinden birkaç saat sonra gözde yanma, kaşıntı, ağrı, ışığa karşı hassasiyet, şişme ve kızarıklık gibi belirtilerin görülebileceğini anlatan Karpuzoğlu, larvaların gözden buruna da geçebileceğini, bazı hastaların ‘gözüme toz kaçtı, gözüme bir şey çarptı’ gibi şikâyetlerle geldiklerini söyledi.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?
İnsanların kendi imkânlarıyla larvaları gözlerinden çıkarmaya çalıştığını fakat bunun farklı sorunlara da yol açabileceğini dile getiren Dr. Mustafa Nafiz Karpuzoğlu, “Tedavide esas olan larvaların dokudan uzaklaştırılarak zararların önüne geçilmesini sağlamaktır. İnsanlar kendi imkânlarıyla göze çiğ et koyma, limon suyu veya sirke damlatma, ot yakıp dumanını göze tutma gibi yöntemlerle kurtçukları uzaklaştırma yoluna başvurabilmektedir. Bu tür işlemler farklı sorunlara da yol açabilir. Bu durumla karşılaşan hastaların bir göz doktoruna başvurmasında fayda vardır. Yapılacak işlem çok basittir. Göze uyuşturucu solüsyon damlatılır ve kurtçuklar pensle uzaklaştırılır. Böylece oluşmuş konjonktivit belirtileri birkaç günde geçer. Böyle hastaları 1-2 defa kontrole çağırıp tüm kurtçukların temizlendiğinden emin oluruz ve tedaviyi tamamlarız” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı