REKLAMI GEÇ

Güneş çarpması ve sıcaktan korunma uyarıları

Güneş çarpması ve sıcaktan korunma uyarıları

Denizlililer, gölgede bile 40 dereceyi bulan sıcaktan bunalırken, yetkililer, güneş çarpmasından korunmak için “10.00 – 16.00 saatleri arasında dışarıya çıkmayın, vücudun sıvı kaybetmesine neden olacak aktivitelerden uzak durun” uyarısında bulundu.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 16 Ağustos 2014 Cumartesi, 09:29

Denizli Sağlık Müdürü Dr. Mahmut Tekin, yaptığı açıklamada, hava sıcaklığındaki artışların gerekli önlemler alınmadığı takdirde insan sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğine, özellikle çocuk, yaşlı ve kronik hastalar gibi risk grubunda olanların artan sıcaklardan ve güneş ışığının zararlı etkilerinden kendilerini daha fazla korumaları gerektiğine dikkati çekti.

KRAMPLARA YOL AÇABİLİR
Sıcağa maruz kalındığı zaman sıcak bitkinliği veya sıcak krampları meydana gelebileceğini ifade eden Dr. Tekin, “Sıcağa maruz kalma; yaşlılarda, kronik hastalığı olanlarda ve küçük çocuklarda hayati tehlike yaratabilir. Özellikle yüksek tansiyon ve şeker hastaları günlük aldığı sıvıyı, terleme oranına göre iki katına çıkarmalı ve alınan su miktarı iki litreden az olmamalıdır. İlaçlar her gün mutlaka düzenli olarak aynı saatte alınmalıdır. Bu sıcak havalarda kronik hastalığı olan kişiler kullandıkları ilaçlar ve beslenme durumları hakkında hekimlerine danışmalıdırlar” dedi.

ATEŞ, BULANTI VE BAŞ DÖNMESİNE DİKKAT!
Sıcağa maruz kalan ve fenalaşan kişinin serin bir yere alınıp sıkı kıyafetlerinin gevşetilmesini öneren Dr. Tekin, “Aşırı giyinmişse kıyafetler azaltılmalı, ağızdan sıvı verilmeli, vücut ısısını düşürecek şekilde pansuman yapılmalı, evde ise ılık duş yaptırılmalıdır. Bu tedbirlere rağmen ateş, bulantı, baş dönmesi oluşursa mutlaka hastaneye müracaat edilmelidir” dedi.

SICAKTAN KORUNMAK İÇİN BUNLARI YAPIN
Risk grubundaki kişilerin sıcağa maruz kalma ve güneş çarpmasından korunmaları için alacakları birkaç küçük önlemin olumsuz sonuçlar yaşanmasını engelleyeceğini belirten Tekin, uyarılarını şöyle sıraladı:

• Güneş ışınlarının güçlü olduğu 10.00 ve 16.00 saatleri arasında mümkün oldukça açık havaya çıkılmamalıdır. Açık havada gölgede kalınsa dahi hava sıcaklığı vücuttan su kaybettirir bu da insan sağlığı için zararlıdır.
• Dışarı çıkarken, açık renkli, pamuklu, bol giysiler giyilmeli, geniş kenarlı şapka ve koruyucu olarak şemsiye tercih edilmelidir.
• Kişiler dışarıya çıktıklarında mutlaka yanlarında su bulundurmalıdır.
• Gündüz sıcak saatlerde çok fazla gayret gerektiren işler ve faaliyetler yapılmamalıdır. Bu tür faaliyetler yapıldığında terleme ile vücutta daha fazla su ve tuz kaybı oluşacaktır. Su tüketimine dikkat edilmelidir.
• Vücuttan atılan su ve tuz kaybını yerine koyabilmek için bol sıvı gıdalar (ayran, su, limonata vb.) tüketilmelidir. Gün boyu alınan su miktarı 2 litreden az olmamalıdır.
• Hafif yemekler yenmeli, aşırı şekilde yemek yenmemeli, yağlı ve kızartma türü ağır yemeklerden mutlaka kaçınılmalıdır.
• Her gün mutlaka ılık duş alınmalıdır.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı