REKLAMI GEÇ

Hamilelere uzman uyarısı: ‘Korona korkusuyla kontrolleri aksatmayın’

Hamilelere uzman uyarısı: ‘Korona korkusuyla kontrolleri aksatmayın’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Murat Gökhan Kinaş, koronavirüs nedeniyle birçok anne adayının gebelik sürecinin stresli geçtiğini, çoğunun virüs bulaşır korkusuyla hastaneye gitmekten çekindiğini belirterek, bu süreçte gebelerin rutin kontrollerini aksatmaması gerektiğini söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 22 Temmuz 2020 Çarşamba, 15:03

Denizli Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr Murat Gökhan Kinaş, Koronavirüs’ün gebelik dönemindeki kadınlarda görülme oranının mevcut verilere bakıldığında düşük bir ihtimal olduğunu söyledi.
Kinaş, tüm insanlarda olduğu gibi gebelerin de hamilelik boyunca acaba virüs kaptım mı diye endişelendiklerini belirtti.

VİRÜS KAPAN GEBELERİN YÜZDE 87’SİNDE BELİRTİ YOK
Yapılan bazı çalışmalara bakıldığında virüs kapan gebelerin yüzde 87’sinde herhangi bir belirti gözükmediğini ifade eden Kinaş, “Gebelerde de ateş, öksürük, boğaz ağrısı, yorgunluk gibi belirtiler görülebilir. Gebe olanlarda gebe olmayanlara göre daha az oranda ateş, öksürük ve nefes darlığı semptomları oluşmaktadır. Bu semptomları olan tüm gebelerde hemen COVID-19 düşünülmez. Bu belirtilere en basitinden grip gibi başka nedenler de sebep olabilir” dedi.

KONTROLLER AKSATILMAMALI
Yeni tip koronavirüs hastalığı bulgusu olmayan gebelerin rutin kontrollerini aksatmamaları gerektiğinin altını çizen Kinaş, “Hamileliğin bazı dönemlerinde önemli testlerin yapılması gerekmektedir. İlk 3 aydaki tarama testlerini ve 19-22. haftalar arasında yapılan detaylı ultrasonografiyi ihmal etmemelidir” dedi.

ALINACAK TEDBİRLERİN FARKI YOK
Gebelerde alınacak tedbirlerin toplumun diğer bireylerinin alması gereken tedbirlerden farklı olmadığını belirten Kinaş, gebelerin koranavirüs belirtileri varsa ne yapılması gerektiği konusunda şunları söyledi:

“Olası semptomlarda sakin kalarak, hemen hekimiyle irtibata geçmelidir. Gerekli testler yapıldıktan sonra pozitif çıkan gebelerin hastane ortamında takip edilmesi gerekir. Şüpheli ya da tanı konmuş hastalığı hafif seyreden hastalar iyileştikten sonra 2-4 haftada bir ultrasonografi ile takip edilmelidir. Gebenin şüpheli temas halinde hastaneye yatışı gerekmiyorsa 14 gün boyunca mümkün olduğu kadar evde kalması ve toplu alanlardan uzak durması istenir” dedi.

VİRÜS ANNE SÜTÜNDEN BEBEĞE GEÇMEZ
Virüsün şuanda anne sütünden bebeğe geçeceği yönünde herhangi bir kanıt olmadığını da açıklayan Kinaş, “Doğumdan sonraki dönemde emzirme ile ilgili karar aile ve hekim tarafından konuşularak planlanmalıdır. Şüpheli, muhtemel veya doğrulanmış COVID-19 olan annelerden doğan bebekler, gerekli önlemler alınarak standart bebek besleme yönergelerine göre emzirilmelidir. Anne sütü göğüs pompası kullanılarak çekilirse, anne pompanın veya şişenin herhangi bir kısmına dokunmadan önce ellerini yıkamalı ve her kullanımdan sonra uygun pompa temizliği için önerileri takip etmelidir” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı