REKLAMI GEÇ

Hamileliğin 24 ve 28. Haftasında yapılması gereken test

Hamileliğin 24 ve 28. Haftasında yapılması gereken test

Servergazi Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gülcan Kayaşen anne ve bebek sağlığı açısından risk yaratabilen gebelik diyabetinin, gebe kadınların yaklaşık yüzde 5’inde görüldüğünü belirterek, “Hamilelik döneminin 24. ve 28. haftalarında yapılacak şeker yükleme testi ile gebelik şekeri tespit edilebilir” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 3 Kasım 2017 Cuma, 09:04

Gebelik şekerinin, gebelik öncesi şeker hastalığı bulunmayan bir anne adayında gebelik döneminde kanındaki glikoz seviyesinde yükselme saptanmasıyla ortaya çıktığını söyleyen Op. Dr. Gülcan Kayaşen, gebelik döneminin 24. ve 28. haftalarında yapılacak şeker yükleme testi ile gebelik şekerinin tespit edilebileceğini söyledi.

Gebelikte şeker yükleme testi yaptırmanın anne ve bebek sağlığı açısından zararlı olup olmadığının anne adayları tarafından en çok merak edilen konuların başında geldiğine dikkat çeken Kayaşen, “Şeker yükleme testi sırasında vücuda şeker yüklenmesi, sağlıklı bünyelerde hem bebek hem de anne için sakınca teşkil etmez. Gebelik şekerinin tanısı için güncel yaklaşım olarak kabul edilen 75 gramlık şeker yükleme testi anne adayına uygulanır. Ancak çıkan sonuçlardan herhangi bir değer yüksek ise anne adayı risk grubundadır. Tanısı konan ve kan şekeri istenilen seviyede takip edilen gebelerde sağlıklı bir gebelik süreci ve doğum imkanı sağlanabilir. Bu taramanın yaptırılmaması halinde ise tanı koyulamayan yüzde 50’lik kısımdaki anne adayında ve bebekte bazı sağlık sorunları ortaya çıkabilir” diye açıklama yaptı.

Tanı koyulduktan sonra kan şekerinin hedeflenen seviyelerde tutulabilmesi için anne adayına diyet, egzersiz ve ilaç tedavi planlandığını açıklayan Kayaşen şöyle devam etti, “Diyabet sistemik bir hastalık olduğundan ve vücuttaki tüm organları ilgilendirdiğinden anne adayının kadın hastalıkları ve doğum uzmanı, endokrinoloji uzmanı, beslenme ve diyet uzmanının da yakın takibe alınması gerekir. Unutulmamalıdır ki gebelik şekeri bir sonraki doğumda yüzde 60 oranında tekrarlar. Bu yüzden gebelik döneminde şeker yükleme testinin atlanmaması gerekmektedir. Çeşitli sebeplerle test yaptırmak istemeyen gebeler ise, risk grubunda olmasalar bile düzenli olarak açlık kan şekeri testini yaptırmaları gerekir” dedi.

Kayaşen, “Anne adayının kanındaki şekerin yüksek düzeyde seyretmesi, bebeğin fazlaca irileşmesine yol açabilir. İri bebekler de, doğum öncesinde ve doğum esnasında daha çok sorunun meydana gelme olasılığı mevcuttur ve sezeryan yapılması zorunlu olabilir. Doğum esnasında omuz takılması, doğum travması, doğumun uzun sürmesi gibi problemler de yaşanabilir. Hamilelik süresince, yüksek tansiyon riski ortaya çıkabilir. Yüksek tansiyon bebekte ya da anne adayında risklerin oluşmasına sebep olabilir. Bebeğin doğumunu takiben, kan şekeri düzeyinde düşüklük durumu ortaya çıkabilir. Bebeğin doğumunu takiben, akciğerleri tam gelişemediği için solunum sorunları kendini gösterebilir. Ani bebek ölümleri gerçekleşebilir. Doğum ardından bebekte solunum sorunları ve kan şekeri düşüklüğü ve bebekte kan hücrelerinin fazla oluşu durumları görülebilir” diyerek anne adaylarını uyardı.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı