REKLAMI GEÇ

Hepatit’in tedavisi var, yeter ki ihmal etmeyin

Hepatit’in tedavisi var, yeter ki ihmal etmeyin

PAÜ Hastaneleri Gastroenteroloji AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çelik, insanların ölümcül hepatitten habersiz yaşamlarını sürdürdüğünü belirterek, “Hepatit için ciddi tedavi yöntemleri var. Yeter ki ihmal etmeyin” dedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 1 Ağustos 2019 Perşembe, 14:22

PAÜ Hastaneleri Gastroenteroloji AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çelik, hepatit belirtileri, sonuçları ve tedavi yöntemlerine ilişkin bilgiler verdi.

Hepatit hastalığının B ve C virüsünün neden olduğu inflamasyonlu karaciğer hastalığı olduğun belirten Dr. Çelik, “Hastalık, enfekte kişinin kan veya diğer vücut sıvıları (kan, semen, vajina sıvısı) ile bulaşır. Hastalığın yaygın olduğu bölgelerde Hepatit B virüsü, çoğunlukla doğumda çocuğa geçer. Hepatit B virüsü, Hepatit A gibi kontamine su ve yiyeceklerle ya da işyerinde insanlarla aynı ortamda bulunmakla, sarılmak, kucaklaşmak, öksürmek, aksırmak, aynı çatal bıçağı kullanmak ile bulaşmaz. Virüsü taşıyıcı bir böcek veya hayvan yoktur” dedi.

Erken dönemde kişinin herhangi bir şikayeti yokken birkaç hafta içinde sarılık, koyu renk idrar yapma, aşırı yorgunluk-halsizlik hissi, bulantı-kusma, karın ağrısı gibi bulgulara yol açabildiğini dile getiren Dr. Çelik, “Hastalığın sık görüldüğü bölgelere seyahat edenler, düzenli olarak kan almak zorunda olan hastalar, kan verenler, diyaliz hastaları, organ nakli gereken hastalar, uyuşturucu bağımlıları, hepatit B taşıyıcısı biriyle ilişki yaşayanlar,
bakımevleri, yurtlar, yetimhaneler, hapishaneler gibi toplu yaşam alanlarında yaşayanlar, sağlık sektörü çalışanları, kan ve kan ürünleri ile ilgili birimlerde çalışanlar, korunmasız cinsel ilişki yaşayanlar risk gruplarını oluşturuyor” dedi.

Hastalığın tedavisinin bulunduğunu, ancak en iyi yolun hastalıktan korunmak olduğun belirten Dr. Çelik, “Aşısı mevcuttur. Özellikle hastalığın yaygın olduğu ülkelerde daha önce hepatit B aşısı yapılmamış çocuklara ve 18 yaş üstü bireylere aşıları yapılmalıdır. Dünyada yaklaşık 250 milyon hepatit B, 100 milyon hepatit C virüsü taşıyıcısı bulunuyor. Yılda 600 bin insanın hepatit B’ye bağlı hastalıklardan hayatını kaybediyor. Hepatit C hastalarının %30’a varan oranlarda siroza yakalanıyor. Günümüzde iki hastalık için de oldukça etkili tedavi seçenekleri mevcut olmasına rağmen hastaların büyük kısmı hastalığından habersiz ve bu yüzden tedavi fırsatını kaçırmaktadır” dedi.

Basit bir kan tetkiki ile hepatit B ve hepatit C hastalığına tanı konulabildiğini dile getiren PAÜ Hastaneleri Gastroenteroloji AD Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mustafa Çelik, “Tedavide başarı oranı oldukça yüksektir. Yeter ki ihmal etmeyin” dedi.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı