REKLAMI GEÇ

İdrar kaçırma hastalık değil

İdrar kaçırma hastalık değil

Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlker Çelen, idrar kaçırmanın yaşlanmanın doğal bir sonucu değil, bazı rahatsızlıkların önemli bir belirtisi olduğunu söyledi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 14 Temmuz 2016 Perşembe, 18:00

Denizli Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Denizli Devlet Hastanesi Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlker Çelen, idrar kaçırmaya ilişkin açıklamalar yaptı.

denizli-idrar-kacirma-rahatsizligi-1

İdrar kaçırmanın tehlikeli bir durumun habercisi olmamakla birlikte kişinin hayatını olumsuz etkilediğini söyleyen Çelen, “İdrar kaçırma kişinin isteği dışında mesanesindeki idrarın dışarı çıkması olarak tanımlanmaktadır. Mesanenin idrarla dolması ve kişinin bunu kendi isteğiyle dışarı atabilmesi için sağlıklı bir beyin, omurilik, mesane, idrar yolu, sinir sistemi ve hormonal kontrol olmak zorundadır. Bayanlarda daha sık olmak üzere erkeklerde ve çocuklarda da görülebilmektedir. Doğum ve menapoz gibi fizyolojik olaylar nedeniyle idrar kaçırma bayanlarda daha fazla görülmektedir. Özellikle ülkemizde yaşlanmanın doğal sonucu olarak görülen idrar kaçırma erken teşhis ve doğru tedavi ile önlenebilen bir durumdur. Sebeplerine bakacak olursak; erkek ve bayanlarda farklı mekanizmalar vardır. Erkeklerde genelde prostat ve idrar torbasının fonksiyonunun bozulmasına bağlı sebepler ön planda iken kadınlarda idrar ve doğum yolunun özellikle doğumlara ve yaşlanmaya bağlı olarak anatomik yapısının bozulması ön plana çıkmaktadır. Yine erkeklerde olduğu gibi idrar torbasının fonksiyonunun bozulmasına bağlı sebepler sıklıkla karşımıza çıkmaktadır. Bunların dışında geçirilmiş operasyonlara bağlı ya da travma ve benzeri sebeplerle normal idrar yolunun anatomik yapısının bozulmasına bağlı cilt ya da komşu organlara açılan normal olmayan yolların oluşmasıyla da sürekli olan idrar kaçırma tipleri görülebilmektedir. Yine çok daha nadir olmakla birlikte sinir sistemi ya da hormonal dengelerin bozulmasına bağlı da idrar kaçırma görülebilmektedir” diye konuştu.

İDRAR KAÇIRMA TİPLERİ
Bayanlarda genel olarak 3 tip idrar kaçırma görüldüğünü dile getiren Dr. Çelen, birincisi sıkışma (acil) tip idrar kaçırma, bir diğeri stres tip dediğimiz öksürme, hapşurma, gülme, ıkınma gibi karın içi basınç durumunun arttığı durumlarda görülen idrar kaçırma ve bu her iki durumun birlikte görüldüğü idrar kaçırma tiplerinin olduğunu belirtti. Erkeklerde ise prostat bezinin iyi yada kötü huylu büyümesine bağlı olarak idrar yolunda direnç artımına bağlı idrar kaçırma görülebildiğini vurgulayan Çelen; “Bu direnç artımının uzun süre devam etmesi neticesinde bu direnci aşmak için zorlanan ve kas doku kütlesini artıran idrar torbasının normal yapısının bozulması ve idrarı boşaltmak için kasılamaması neticesinde taşma tipi ya da nörojenik tip idrar kaçırma görülebilmektedir. Erkeklerde özellikle iyi huylu ya da kötü huylu prostat bezi büyümesine yönelik yapılan operasyonlar neticesinde de nadir de olsa idrar kaçırma görülebilmektedir. Hem erkeklerde hem de bayanlarda idrar torbasının mukoza yapısını tahriş eden enfeksiyon, taş, tümör, ışın tedavisi gibi sebeplerle de özellikle urge-sıkışma tipi idrar kaçırma görülebilmektedir” dedi.

İDRAR KAÇIRMANIN SAĞLIĞA ETKİLERİ VE TEDAVİSİ
Üroloji Uzmanı Op. Dr. İlker Çelen, özellikle yaşam kalitesini oldukça bozan idrar kaçırmanın, insanların sosyal yaşamda oldukça zorlanmalarına hatta sosyal yaşamdan uzaklaşmalarına ve psikolojik bozulmalara neden olduğunu ifade ederek mutlaka göz ardı edilmemesi gerektiğini ve araştırılmasını söyledi. Çelen: “Sürekli tuvalet arama, yolculuk yapamama, uyku bozukluğu, kötü koku ve kirlenme hissi hastaların yaşam kalitesini en çok bozan yakınmalardır. Bir haberci olarak idrar kaçırmanın göz ardı edildiği ya da normal yaşlanmanın bir neticesi olarak görüldüğü durumlarda geri dönüşümü olmayan idrar yolları ve böbrek bozuklukları ya da ilerlemiş kanser durumları yaşamı olumsuz etkileyebilir. İdrar kaçırmanın tedavisi öncelikle sebebin ne olduğunun ortaya çıkarmakla ve idrar kaçırmanın tipini belirlemekle başlar. Anatomik yapının bozulmasına bağlı olan idrar kaçırmaların tedavisi cerrahi olarak mümkündür. Bayanlarda stres tip dediğimiz öksürme hapşurma gibi durumlarda görülen idrar kaçırmalar muayene bulguları neticesinde verilen kararlar ile artık çok küçük ve dışarıdan görülmeyen kesilerle yapılabilen askı ameliyatlarıyla tedavi edilebilir. Erkeklerde prostat bezinin büyümesine bağlı olan idrar kaçırmalar da çok geç kalınmadan açık ya da kapalı modern cerrahi teknikleriyle çok kolay tedavi edilebilmektedir. Hem erkeklerde hem de bayanlarda sıkışma tipi idrar kaçırmaları ilaç tedavileriyle etkin bir şekilde tedavi edilebilir. Özellikle erkeklerde prostat bezi operasyonları sonrasında nadiren görülen idrar kaçırma durumlarında suni idrar tutma cihazları idrar yolları etrafına yerleştirilerek bu istenmeyen durum da giderilebilmektedir. Sonuç olarak vurgulamak istediğimiz konu idrar kaçırma bir semptom olup göz ardı edilmemesi gereken bir rahatsızlıktır. Doğru değerlendirme, idrar kaçırmanın altında yatan birçok hastalığın erken teşhisi neticesinde kişileri geri dönüşü olmayan durumlardan kurtarır ve yaşam kalitesinin bozulmasını önler” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı