REKLAMI GEÇ

Berna Öztürk, gribal enfeksiyon için uyardı

Berna Öztürk, gribal enfeksiyon için uyardı

Denizli İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Berna Öztürk, gribal enfeksiyonlara karşı vatandaşları uyardı. Öztürk, hasta olanların ise hastalık döneminde daha dikkatli olmalarını istedi.

Haber Merkezi / DENİZLİHABER / 10 Ocak 2019 Perşembe, 09:28

Denizli İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Berna Öztürk, havaların iyice soğuması üzerine yazılı bir açıklama yaparak vatandaşları sürekli olarak karıştırılan soğuk algınlığı ve gribal enfeksiyon konusunda uyardı. Öztürk, özellikle gribe yakalananların kesinlikle antibiyotik kullanmamalarını istedi. Ayrıca Öztürk gribin Kasım-Aralık ve Nisan-Mayıs ayları arasında daha fazla görüldüğünün altını çizdi.

Gribin çok sayıda kişiyi etkilemesi ve hayati sonuçlar doğurması nedeniyle ciddi bir hastalık olduğunu, soğuk algınlığı ile karıştırılmaması gerektiğini de belirten Öztürk, “ Soğuk algınlığı, influenza virüsü dışında; iki yüze yakın virüsün sebep olduğu, çok daha hafif seyirli, burun akıntısı, boğaz ağrısı ve halsizlik ile seyreden üst solunum yolu enfeksiyonuna verilen isimdir. Grip ise; çok yüksek ateş (38°C ve üzerinde), boğaz ağrısı, yaygın eklem ve kas ağrıları, bazen bulantı, kusma, ishaller, şiddetli baş ağrısı gibi tüm vücudu etkileyen şikayetler ile iştahsızlık görülür ve genel olarak ciddi sağlık sorunları oluşturur. Grip belirtileri, virüsün vücuda girmesinden sonraki 1-3 gün içerisinde ortaya çıkar. Şikâyetler genellikle 7 gün kadar sürer. Hatta halk arasında ilaçla 7 gün ilaçsız 1 hafta sürer diye de bir tabiri vardır” şeklinde konuştu.

Kesinlikle Antibiyotik Kullanılmamalıdır
Hastalığın tedavisinin semptomatik olduğunu da dile getiren Öztürk, vatandaşları özellikle antibiyotik kullanmamaları konusunda uyararak şöyle konuştu: “Antibiyotikler bakterileri öldürür, ancak grip veya soğuk algınlığına neden olan virüsler üzerinde herhangi bir etkisi olmadığı için tedavide herhangi bir yararı yoktur. Bu nedenle gribal enfeksiyonu olan vatandaşlarımızın kesinlikle antibiyotik kullanmamasını, doktorlara danışmadan da herhangi bir ilaç kullanmamasını öneriyoruz. Hastalıkta bulaş yolu çok önemlidir; temel olarak hasta bireylerin öksürme, hapşırma ve konuşma esnasında yaydıkları damlacıkların, sağlıklı bireyler tarafından solunum yoluyla alınmasıyla bulaşmaktadır. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma önemli bulaş yollarıdır. Kapı kolu, masa, bardak, vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Hasta kişiler belirtilerin ortaya çıkmasından 1 gün öncesinden başlayarak hastalığın 5.-7. günlerine kadar bulaştırıcıdır” dedi.

Kalabalık Ortamlardan Uzak Durulmalıdır
Gripten korunmanın en önemli yollarından birinin kişisel hijyen kurallarına dikkat etmek ve ellerin bol su ve sabun ile yıkanması olduğunu vurgulayan İl Sağlık Müdürü Uz. Dr. Berna Öztürk, hasta kişiler ile yakın temastan da kaçınılmasını istedi. Öztürk: “Kalabalık ortamlarda uzun süre bulunmak, grip bulaşmasında etkili olduğundan, gerekli olmadıkça bu gibi ortamlardan uzak durulmalıdır. Hastanın temas ettiği veya virüsün bulaşmış olabileceği sık kullanılan ve dokunulan yüzeyler (masalar, kapı kolları vb.) sık sık temizlenmelidir. Hapşırma ve öksürme sırasında tek kullanımlık kâğıt mendil kullanılmalıdır ve kullanıldıktan sonra etrafa temas ettirilmeden çöpe atılmalıdır. Eğer mendil yok ise kolun iç kısmı kullanılarak ağız ve burun örtülmelidir. Hasta olanların evden çıkmamaları ve evde istirahat etmeleri de hastalık bulaşmasının önüne geçmek için önemlidir. Yine bu dönemde bol sıvı tüketmeye özen gösterilmeli, beslenmede özellikle taze sebze ve meyveler tüketilmelidir” diye konuştu.

Yorum Yaz

Aşağıdaki gerekli alanlara bilgilerinizi girmelisiniz. e-posta adresiniz yayınlanmayacaktır.

 karakter kaldı